Съдят шофьор без книжка убил 19-годишно момиче

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 32-годишния Тодор Т. за това, че без да има книжка е шофирал и в катастрофа е причинил смъртта на 19-годишно момиче и средна телесна повреда на спътника ѝ.

Тодор Т. не притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство, а преди години, докато живеел в Гърция, се учил да управлява автомобил, но там също нямал издадена шофьорска книжка.

На 9 юли 2014 г. Тодор Т. и негов приятел пристигнали в Първомай, обл. Пловдив. Заедно с други двама техни познати решили да се поразходят до с. Виница, общ. Първомай. Те пътували с лек автомобил, марка "Фолксваген Голф", който не бил собственост на обвиняемия Тодор Т.

Въпреки че нямал свидетелство за управление на моторно превозно средство, обвиняемият седнал на шофьорското място. В с. Виница към групата се присъединил друг техен познат. Всички посетили кафене в центъра на селото. Към 21 и 30 часа те тръгнали от с. Виница към Първомай. Тодор Т. седнал на шофьорското място, като в колата пътували и четиримата свидетели.

На около 2 км преди Първомай Тодор Т. навлязъл с автомобила в насрещната лента за движение, без да се налага заобикаляне или изпреварване, защото в този момент на пътя не е имало други коли. По същото време в посока към с. Виница, се движел лек автомобил, марка "Опел Астра". Колата управлявал Н.А., а до него на предната дясна седалка пътувала 19-годишната Я.Л. Водачът Н.А. видял идващата отсреща кола, управлявана от Тодор Т., направил маневра за екстрено спиране, както и отклоняване вляво, но последвал удар, който бил неизбежен.

Минути по-късно лекият автомобил "Фолксваген Голф", управляван от Тодор Т., се запалил. Пристигналият на място екип на Спешна медицинска помощ констатирал смъртта на 19-годишната Я.Л., която починала от остра кръвозагуба. Водачът на лекия автомобил "Опел Астра" получил наранявания - три средни телесни повреди.

Според заключението на експертизата Тодор Т. е имал техническа възможност да избегне произшествието, ако се е движел в дясната за него лента. По делото са били разпитани свидетели, назначени експертизи, приложени фотоалбуми и др.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини