Провежда се десето юбилейно шествие София Прайд

От съображения за сигурност шествието ще бъде съпроводено от полицейски екипи

Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – София Прайд, ще се проведе днес в столицата. Темата на изданието е „Да прогоним предразсъдъците“ и цели да предизвика по-широк обществен дебат за толерантността и преодоляването на съществуващите предубеждения.

Шествието ще започне в 18 ч. от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столична община.

„Тази година, освен 10 години София Прайд, страната ни отбелязва и 10 години от присъединяването си към европейската общност. Десетилетие по-късно много повече хора днес се осмеляват да бъдат открити за своята нехетеросексуалност и полова идентичност, но дискриминацията продължава да е факт и тема, за която не се говори или се отрича. Надяваме се на по-голяма подкрепа от страна на медиите и бизнеса, за да променим заедно това“, заяви Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд.

Основната и краткосрочна цел на прайда е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората без оглед на сексуалната им ориентация или половата им идентичност, но и приемането им от страна на обществото и подобряването на качеството на живот на хората, които живеят с различна полова и сексуална идентичност.

София Прайд 2017 ще бъде съпътстван от арт седмица и филмов фестивал, които ще предложат на софиянци и гостите на града богата културна програма по темата.

Над 2500 души присъстваха на шествието на прайда през 2016 г., с което направиха събитието едно от най-големите в София. Организационният комитет на София Прайд очаква близо 50-процентно увеличение в участието в шествието тази година.

София Прайд традиционно се ползва с подкрепата на над 17 дипломатически мисии, а през годините участие в него са взимали знаменитости от сферата на музиката и хореографията като Мария Илиева, Орлин Павлов, Рут Колева, Иво Димчев, Теди Кацарова и други. През изминалата година двама български евродепутати, трима членове на Столичния общински съвет, УНИЦЕФ – България и 11 неправителствени организации изразиха официално своята подкрепа за мисията на София Прайд.

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред и организация на движението във връзка с провеждането на „София Прайд 2017г.” и организирани протестни мероприятия.

Има получени уведомителни писма за организирането на няколко протестни мероприятия на територията на столицата с начален час 17 ч. - социална кампания под надслов „Да изчистим боклука от София” пред паметника на Съветската армия; митинг „За възраждане на семейните ценности” в близост до пилоните на Национален дворец на културата и митинг в подкрепа на предучилищното възпитание и подготовката на децата в неравностойно поведение пред сградата на Администрацията на Президента.

От съображения за сигурност шествието „София Прайд 2017г” ще бъде съпроводено от полицейски екипи по маршрута на движение. При необходимост по направлението му поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно.

Взети са всички необходими мерки за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред, съобщават от МВР.

От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провеждането на парада и другите мероприятия да проявят необходимата толерантност и да спазват стриктно указанията на униформените.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини