За президента предложенията на Панов са алогични

Президентът Румен Радев заяви желанието си Държавната агенция за разузнаване (ДАР) да бъде под негово ръководство. Дирекция "Корупция" в ДАНС - мястото й не е под шапката на Министерския съвет, трябва да бъде изведена от там, заяви в интервю на bTV държавният глава Румен Радев.

Според него единният орган за борба с корупцията може да бъде към Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Не почива на никаква логика в тази дирекция да събираш информация и да разследваш своя началник, заяви президентът.

Не е сега моментът да се настоява за преместването на ДАР. Президентът има своите правомощия като върховен главнокомандващ, той трябва да може да постави задача, заяви държавният глава.

В Министерския съвет има две служби с идентични функции - ДАР и Военна информация, редно е едната да е към президента, мотивира решението си Радев.

Дебатът за съдебната реформа е много болезнен, заяви президентът Румен Радев за срещите с председателите на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и с главния прокурор Сотир Цацаров. "Всички чакаме система, която ще гарантира справедливост. Президентът има ограничени правомощия. Той трябва да знае проблемите, вижданията за системата", каза държавният глава.

Радев обясни, че е бил информиран за неизправността на колата на НСО, с която се придвижва Лозан Панов. Има забавяне в уведомяването на прокуратурата по случая, обясни президентът.

Относно предлаганите реформи от председателя на ВКС, Радев каза, че предтекстът за вадене на главния прокурор от съдебната власт му се виждат алогични. Според него с изваждането на главния прокурор от съдебната система той ще стане още по-недосегаем.

Относно предложението за свикване на Велико народно събрание президентът даде пример с Конституцията, според която трябва да има проект за промяна или нов проект за Конституция. Според Радев има политически елемент в исканията на Лозан Панов за съдебна реформа.

Запитан дали ще наложи отново вето върху Закона за концесиите, президентът обясни, че проектът, приет тази седмица, е гласуван с козметични промени на предишния закон, върху който той наложи вето.

Не е решен въпросът с огромния срок на концесиите, не е решена функцията на концедента - отговорността се прехвърля на еднолични органи - министър и кмет. Това увеличава възможността за корупция, каза Радев.

Концесията в България е символ на грабеж - от водата в София, комуналните ресурси и чадърчетата по плажовете. Ако се сравнят концесионните практики в африканските държави и нашите, разликата ще бъде в наш ущърб, заяви държавният глава.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини