Осъдиха казахски ексбанкер, задигнал 6 милиарда долара

Казахстански съд осъди задочно задочно олигарха Мухтар Аблязов на 20 години затвор за гигантска злоупотреба, предадоха Франс прес и БТА.

Бившият банкер, който е намерил убежище във Франция, и трима обвиняеми по същото дело, бяха признати за виновни в злоупотреба с милиарди долари, докато Аблязов е бил начело на банката БТА (BTA).

Аблязов е бивш министър в правителството на президента Нурсултан Назарбаев. Той изпада в немилост в края на 90-те години и прекарва 14 месеца в казахстански затвори, а банката му е национализирана. Той избяга от Казахстан през 2009 година.

Олигархът, който се издирва за различни престъпления в Русия и Украйна, отхвърля тези обвинения.

Сега той живее в изгнание във Франция, но съобвиняемите, включително негов сътрудник, който бе екстрадиран от Турция през януари, присъстваха на процеса.

Единият от обвиняемите е осъден на 15 години затвор, а другите двама получиха условни присъди от по 5 години.

Аблязов, който бе обвинен в присвояване на 6 милиарда долара от бившата си банка, веднъж бе арестуван - през юли 2013 година близо до Ница в Южна Франция.

Бившият банкер обяви от Париж, че скоро време ще създаде "политическа инициатива", чиято цел и да обедини противниците на Назарбаев, който управлява Казахстан от 1991 година, отбеляза АФП. 

Коментари в сайта

Последни новини