СЗО обяви играенето на игри за психично заболяване и разгневи социалните мрежи

Новината, че Световната здравна организация ще обяви злоупотребата с игри за официално психично заболяване, предизвика множество гневни коментари в интернет.

11-тото издание на Международната класификация на заболяванията ще бъде публикувано през 2018, в него злоупотребата с игри ще бъде вписана като сериозно медицинско състояние.

Диагностичното ръководство бе актуализирано за последен път преди 27 години - през 1990.

Ясни са вече критериите, по които професионалистите ще определят дали даден човек злоупотребява с видео и компютърни игри – ако изгуби контрола върху играенето, ако започне да го превръща в приоритет пред множество други интереси и дейности, и ако продължава да играе въпреки категоричните негативни последици.

Това обаче не означава, че играенето на игри само по себе си е пристрастяващо и води до заболяване. За заболяване ще се счита само поведение, което значително влияе върху личния, семейния и социалния живот.

Владимир Позняк, член на департамента по психично здраве към Световната здравна организация обяснява, че макар много хора, играещи игри, да не са развили заболяването, злоупотребата има негативен ефект върху психичното здраве.

Тази новина имаше огромен отзвук, мнозина се усъмниха, че злоупотребата с видео и компютърни игри ще бъде вписана като сериозно медицинско заболяване.

EliTENDO написа: “Не мога да повярвам, че ще обявят играенето на игри за медицинско заболяване и че ще изпратят всички геймъри на лечение.”

“Страхотно, нека да направим нещата за хората с истински заболявания още по-трудни. Аз страдам от мускулна дистрофия на Дюшен и депресия. Да видим колко още глупави заболявания ще се превърнат в реалност”, пък е мнението на Ally.

Vincent Allen съобщава: “злоупотребата с игри официално е заболяване. Истинско заболяване, което ще бъде признавано от лекари и застрахователни компании. С какви ли лекарства ще наблъскат децата за това?”

Franz P. Handermann се пита дали определянето на злоупотребата с игри за заболяване няма да хвърли сянка върху нормалната употреба на игри и да отклони вниманието от други добре познати заболявания, водещи до злоупотреба с игри.

Скорошно изследване, публикувано в Molecular Psychiatry откри, че играенето на игри може да намали сивото вещество в хипокампуса.

Според професор Брус Лий дали играенето на игри е вредно зависи от контекста.

Според него тази дейност би могла дори да се окаже полезна.

Игрите намаляват стреса, подобряват способността за вземане на решения и координацията очи-ръце.

Понякога обаче хората се затрудняват да определят баланса.

Учените все още се опитват да проумеят рисковете и ефектите от тази дейност, тъй като тя доби популярност сравнително скоро.

Източник: theindependent.co.uk и sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини