17 °C

Ветеранът Петър Панайотов: Важното е движение да има

Петър Панайотов е роден в Първомай преди 82 години. Работил е в системата на отбраната, като военен строителен инженер. Спортът е бил винаги негова страст. През последните години му се е отдал изцяло и животът му преминава в „спортен режим“. Преди месец Панайотов се завърна от олимпиадата за ветерани в Оукланд, Нова Зеландия, след като завоюва два златни и два сребърни медала. По време на месеца, който си даде за почивка, гостува в родния Първомай.

Т.К. Как протичат тренировките на един ветеран?

П.П.: Започвам със загрявка, която продължава около 30 минути. Правя упражнения с копие, с ластик. Много бавно се разтягам с помощта на йогистки упражнения. Така въвеждам в работа вътрешните си органи. Следва истинската тренировка. След това имам 20 минути за разпускане. Сега започвам да тренирам през ден. Три от тренировките ми са за техника, а четвъртата е силова.

Т.К.: Какво и колко натоварваш?

П.П.: На силова тренировка стигам до 6-8 т тежести от лежане, мъртва тяга и изтласкване. А когато тренирам за техника правя между 20 и 30 опита на всеки от уредите – гюлле, копие, диск....

Т.К.: Кой ти помага за методиката?

П.П.: Най – често се доверявам на книгите

Т.К.: Какви грешки допускат хората, които започват да тренират „на възраст“?

П.П.: Първата грешка е, че не загряват. Натоварват се изведнъж и искат бързи резултати. Мислят си, че знаят какво трябва да правят, но истината е, че им трябва компетентен човек, който да им показва какво да правят, защото неправилното изпълнение на упражненията води до контузии. Трябва да се правят не повече от 2-3 тренировки на седмица, но и само 1 е грешно и направо вредно. Тренировките трябва да са екстензивни, а не интензивни. Добре е да продължават 2-3 часа, а не всичко да се изпълни за час. Възстановителният процес при ветераните е от изключително значение.

Т.К.: Има ли значение хранителният режим?

П. П“: Най-важното нещо е храненето. Моят фризер е пълен с коприва, чесън, киселец... Копривата присъства в почти всяко ядене. Храната е добре да бъде чиста – гледана в природни условия. Аз закусвам филия с масло, резен кашкавал, мед с тахан и канела и 6-7 маслини. Единствената растителна мазнина, която употребявам е зехтин. Има изследвания, които сочат, че растителната мазнина се разтваря и усвоява в организма по-трудно от животинската. Всеки ден за обяд и вечеря ям месо, всяко готвене е със сланина. Понеже запръжките са вредни, сланината я нарязвам на ситно и я добавям в ястията. Проучвания на руски учени показват, че маратонците стигат до криза около 32-36 км от бягането и им препоръчват да употребяват сланина, която им помага за преодоляването на тази граница.

Т.К.: Ползваш ли „химия“?

П.П.: Месец и половина преди олимпиадата взимах протеини, аминокиселини и ядях по един шоколад на ден. Това предполага, че съм повишил кръвната си захар. Сега се чистя и не употребявам никаква захар. Живея и се храня нормално.

Т.К.: По какво си приличат и по какво се различават ветераните от всички страни?

П.П.: В живота, както и в спорта или се хващаш за нещо и го правиш както трябва, или не се захващай изобщо. Да си здрав не означава да не си болен, а да изпитваш удоволствие от живота. Аз изпитвам удоволствие от спорта – харесва ми да следя как дискът се върти като грамофонна плоча. Сега се казва „хоби“, а едно време му викаха „башка луд“. Всички ветеран спортисти сме „башка луди“. А се различаваме по възможностите. За българският ветеран е тежко – неговите възможности са ограничение. Малцина са тези, които могат да си позволят да пътуват далече. А Нова Зеландия беше много далече за всички европейци. Затова там се събрахме само най-подготвените и някои от местните. Важното е движение да има, то е основата на живота. Застоялата вода тинясва. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
13 май 2021
Последни новини