0 °C

Ветеранът Петър Панайотов: Важното е движение да има

Петър Панайотов е роден в Първомай преди 82 години. Работил е в системата на отбраната, като военен строителен инженер. Спортът е бил винаги негова страст. През последните години му се е отдал изцяло и животът му преминава в „спортен режим“. Преди месец Панайотов се завърна от олимпиадата за ветерани в Оукланд, Нова Зеландия, след като завоюва два златни и два сребърни медала. По време на месеца, който си даде за почивка, гостува в родния Първомай.

Т.К. Как протичат тренировките на един ветеран?

П.П.: Започвам със загрявка, която продължава около 30 минути. Правя упражнения с копие, с ластик. Много бавно се разтягам с помощта на йогистки упражнения. Така въвеждам в работа вътрешните си органи. Следва истинската тренировка. След това имам 20 минути за разпускане. Сега започвам да тренирам през ден. Три от тренировките ми са за техника, а четвъртата е силова.

Т.К.: Какво и колко натоварваш?

П.П.: На силова тренировка стигам до 6-8 т тежести от лежане, мъртва тяга и изтласкване. А когато тренирам за техника правя между 20 и 30 опита на всеки от уредите – гюлле, копие, диск....

Т.К.: Кой ти помага за методиката?

П.П.: Най – често се доверявам на книгите

Т.К.: Какви грешки допускат хората, които започват да тренират „на възраст“?

П.П.: Първата грешка е, че не загряват. Натоварват се изведнъж и искат бързи резултати. Мислят си, че знаят какво трябва да правят, но истината е, че им трябва компетентен човек, който да им показва какво да правят, защото неправилното изпълнение на упражненията води до контузии. Трябва да се правят не повече от 2-3 тренировки на седмица, но и само 1 е грешно и направо вредно. Тренировките трябва да са екстензивни, а не интензивни. Добре е да продължават 2-3 часа, а не всичко да се изпълни за час. Възстановителният процес при ветераните е от изключително значение.

Т.К.: Има ли значение хранителният режим?

П. П“: Най-важното нещо е храненето. Моят фризер е пълен с коприва, чесън, киселец... Копривата присъства в почти всяко ядене. Храната е добре да бъде чиста – гледана в природни условия. Аз закусвам филия с масло, резен кашкавал, мед с тахан и канела и 6-7 маслини. Единствената растителна мазнина, която употребявам е зехтин. Има изследвания, които сочат, че растителната мазнина се разтваря и усвоява в организма по-трудно от животинската. Всеки ден за обяд и вечеря ям месо, всяко готвене е със сланина. Понеже запръжките са вредни, сланината я нарязвам на ситно и я добавям в ястията. Проучвания на руски учени показват, че маратонците стигат до криза около 32-36 км от бягането и им препоръчват да употребяват сланина, която им помага за преодоляването на тази граница.

Т.К.: Ползваш ли „химия“?

П.П.: Месец и половина преди олимпиадата взимах протеини, аминокиселини и ядях по един шоколад на ден. Това предполага, че съм повишил кръвната си захар. Сега се чистя и не употребявам никаква захар. Живея и се храня нормално.

Т.К.: По какво си приличат и по какво се различават ветераните от всички страни?

П.П.: В живота, както и в спорта или се хващаш за нещо и го правиш както трябва, или не се захващай изобщо. Да си здрав не означава да не си болен, а да изпитваш удоволствие от живота. Аз изпитвам удоволствие от спорта – харесва ми да следя как дискът се върти като грамофонна плоча. Сега се казва „хоби“, а едно време му викаха „башка луд“. Всички ветеран спортисти сме „башка луди“. А се различаваме по възможностите. За българският ветеран е тежко – неговите възможности са ограничение. Малцина са тези, които могат да си позволят да пътуват далече. А Нова Зеландия беше много далече за всички европейци. Затова там се събрахме само най-подготвените и някои от местните. Важното е движение да има, то е основата на живота. Застоялата вода тинясва. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини