Президентът Радев - специален гост на Нестинарски празник

Президентът Румен Радев е специален гост на празника на село Българи, община Царево. Посещението на село Българи, община Царево е първата визита на президента в Бургаска област.

Нестинарският празник в село Българи тази година събира рекорден брой посетители. Спазването на обичая започва на 3 юни рано сутринта с камбанен звън и празнична литургия. Иконите на Св. Св. Константин и Елена са занесени с музика до "Аязмото" за "Водосвет", а нестинарският огън запален от ранния следобед.

Тази година е възстановена и традицията, на празника в селото да се проведат народни борби. Мъжете мерят своите сили в различни категории, а най-добрите получават парични награди.

Кулинарен базар на занаятите, предлага на гостите на селото да опитат традиционни за станджанската кухня ястия, приготвени от представители на село Бродилово и село Кости.

В Информационния център на село Българи е представена автентична фотоизложба на Нестинарския обред, а желаещите да се потопя в магията на киното имаха възможност да гледат прожекция на 3D документалния филм "Стъпки в огъня".

Богата фолклорна програма, с участие на местни и гостуващи състави и изпълнители, забавляваше присъстващите, жители и гости на село Българи, които по традиция извиха голямо българско хоро.

Късно вечерта на площада пред църквата "Св. Св. Константин и Елена" в жаравата влизат нестинарите, които изпълняват ритуала под звуците на автентичната нестинарска мелодия.

На 30 септември 2009 година Нестинарството е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО).

При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини