Цяло село се залавя да учи китайски, ще посреща туристи с „Добре дошли!” на родния им език

    Повече от 25 години родопското село Момчиловци е лидер в селския туризъм. Още с началото на летния сезон селището започва да се пълни с гости. Привлича ги природата и вкусните гозби, които предлагат домакините. От няколко години в Момчиловци пристигат туристи чак от далечен Китай. За да преодолеят езиковата бариера, от това лято местните решили да учат китайски.

    В Момчиловци се предлагат общо 200 места за настаняване на туристи в малки семейни хотели и къщи за гости. В една от тях – „Момчил юнак” заварваме домакинята Мария да приготвя чай от планински билки. Рецептата е уникална, комбинацията е запазена марка на Мария - мащерка, жълт кантарион, иглика, бял бъз и риган. Добавени са изсушени плодове -  ябълки и дюли, както и шипка. „Ние сами сме събрали всичко това. Предлагаме го с много любов на гостите си, защото знаем, че това е здраве от планината.”, казва Мария.

    Освен ароматния планински чай и домашното сладко, в къщата си за гости Мария и Иван Цветкови предлагат на туристите кисело мляко, което се заквасва на място и вкусна домашно приготвена храна. Казват, че всички туристи, и българи, и чужденци са възхитени от родопската кухня. В къщата майстор-готвачът е Иван. А менюто, което предлага, би изкушило всеки кулинарен спец. Постни родопски сармички, по момчиловски – апраци, пататни, клин, родопска баница, качамак, ястия с месо - каварми, чеверме, агнешко печено, дробсарма. За туристите е атракция, когато домакинът готви пред тях, затова Иван често прави пататника на печката с дърва. А рецептата е проста: За един пататник са нужни три средно големи картофа, една глава кормид лук, сол, едно яйце и джоджен, главната подправка. Всичко това се обърква и сместта се слага в предварително загрятото олио в тигана. 20-тина минути се пече от едната страна, след което се обръща, маже се с масло, още 20-тина минути и по желание се настъргва сирене отгоре. „С много любов трябва да е приготвено и след това се хапва с мерак”, казва усмихнат майстор-готвачът.

    През лятото къщата за гости се пълни основно през уикендите. Идват предимно българи, но и все повече чужденци. „Забелязваме, че хората вече се интересуват от всичко, което е истинско, всичко което е близо до природата, например от билките, от качествената храна от това да се разходят в гората, просто имат нужда от нови преживявания”, казва Мария, която е отворила и туроператорска агенция.

    От няколко години в Момчиловци все по-често идват гости чак от далечен Китай. Там от 8 години компания от Шанхай произвежда и продава кисело мляко с марката Момчиловци, а хората от далечния Изток вече искат да видят къде е родината на киселото мляко - малкото родопско село Момчиловци. „Общуването с китайските гости обаче е трудно, освен на английски по никакъв друг начин не можем да се разберем, а и не всички от тях знаят английски”, казва кметицата на селото Сийка Суркова. „Така, искайки да свалим езиковата бариера, ни хрумна идеята да изучаваме китайски език. Всеки един език е богатство, китайският пък е много труден и ние не храним големи надежди, че ще усвоим за месец и половина езика, но пък основните реплики, които са нужни на хората, основно в туристическия бранш, да се разбират с китайските ни туристи, съм сигурна, че ще бъдат научени”, допълва тя.

    Курсът по китайски ще е безплатен, започва през август и почти всички хотелиери вече са се записали. „Всеки чужденец се радва когато дори само го поздравиш на неговия език, но ние мислим да научим повече, за да може да ги обслужваме както трябва, да разменяме културата си, традициите си и така всъщност да запазим нашата традиция, но да живеем в голямата световна общност”, добавя Мария Цветкова.

    А междувременно на гостите си, които от сега започват да прииждат, домакините от Момчиловци предлагат атракции, които връщат хората към природата - разходки в гората, пешеходни и велосипедни преходи, бране на билки, посещения на 27-те параклиса около селото. И смятат, че това е пътят за успешно развитие на селския туризъм.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини