15 °C

Църковното настоятелство спечели делото срещу РЗИ

Пловдивският административен съд се произнесе в полза на Църковното настоятелство на църквата „Св.Георги“ по повод на жалбата срещу предписанието на Районната здравна инспекция за намаляване шума от църковната камбана.

Ответник по делото беше Директорът на РЗИ – Пловдив, а предмет предписанието „да се предприемат корективни действия за привеждане на граничните стойности на нивата на шум.“ Отговорността за изпълнението е възложена на Свещеник Георги Томов – председател на църковното настоятелство.

Предписанието е направено след като д-р Иван Тренов осъди РЗИ – Пловдив, че не е предприела действия за намаляване на шума от камбаната.

В жалбата на Настоятелството се твърди, че предписанието е неправилно, незаконосъобразно и не е съобразено със Закона за вероизповеданията. В крайна сметка се иска отмяна на предписанието и има претенции за разноски по делото.

По представените в съда събрани доказателства съдия Милена Несторова - Дичева се произнася, че предписанието е нищожно, защото е издадено от некомпетентен орган и затова счита, че е безпредметно да се обсъждат събраните доказателства. Право да издава такова предписание имат общините или упълномощени от тях организации. В случая няма такова пълномощно. Освен това Административният съд в Пловдив реши РЗИ – Пловдив да заплати 510 лв. за направените по делото разноски. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  24
  24 май
  5 -2
  11:56, 25 май 2017
  В крайна сметка колко са децибелите и има ли риск за съседите на църквата, както говори Тренов, или няма.
  В статията на Марица "Църковна камбана дъни с 88 децибела Първомай" се създава впечатлението, че е силно. Кирякова, посочи цифрите. От това зависи всичко.
  • Пъ
   Първомай
   3 -4
   13:38, 25 май 2017
   Извинявайте, че не съм използвала стилистиката в заглавието на колегите... Никъде в решението няма посочено число за силата на децибелите. Не мога, а и не искам да отговарям на въпроси, по които не съм компетентна. На мен камбаната не ми пречи.Познавам живеещи в близост до църквата хора, които се славят с изключително добър слух (музиканти и певци). Ако за това е причина камбаната, и аз бих искала така да ми влияе.
 • 2
  Ка
  камбана
  5 -5
  12:23, 25 май 2017
  Камбаната не бие за Тренов, той се махна. Хората да решат.
 • 3
  Въ
  въпрос
  5 -4
  12:48, 25 май 2017
  Ако се намали силата на камбаната, това пречи ли да се на хората да се молят.
 • 4
  Въ
  въпрос
  7 -10
  13:54, 25 май 2017
  Докторе, да си жив и здрав, не се отказвай. Тия хора нямат акъл.
 • 5
  Мн
  мнение
  4 -3
  17:27, 25 май 2017
  Доктора сбърка, че се зачекна за децибелите. Трябваше да се протестира единствено за идиотското биене на всеки кръгъл час, а не по канон.
 • 6
  Ба
  бай Йордан
  5 -1
  20:09, 25 май 2017
  Години наред спор за камбана. Това върви наистина към идиотия. Толкова ли страните не могат да се разберат. Какво ви става бе хора. Помислете малко. Не може без камбана. Такива са традициите, кой в какво вярва си е негова работа, ама докторе, направи малко компромис. Отчетата и те, все едно от дума не разбират. Ами не може да биете с толкова силно. Опасно е. Стар човек като мене да ви казва какво да правите. Преди време се чу едно предложение - да се махнат механизмите и колоните и да се бие на ръка, както преди 2010 година. Едва ли има първомаец, който да не се съгласи с истниския звук на камбаната. Предложете това на Тренов и всички се дръжте мъжки. Ако не се съгласи, заставам на страната на Църквата. Но пък 88 децибела, колкото било измерено, си е много и в този случай Тренов е прав. Направо си е вредно. Какво по-хубаво от това Тренов да си работи в центъра, а хората, които имат нужда, да си ходят на църква. Не останаха в този град мъдри първенци. Голяма излагация. Все едно всички са с килийно образование.
 • 7
  Ба
  бай Йордан
  6 -2
  20:14, 25 май 2017
  Биенето на кръгъл час какво да го коментираме. Целият град сгрешихме, като подкрепихме тази изцепка, а тези, които я направиха - най-много.
  • Мн
   мнение
   8 -1
   21:24, 25 май 2017
   Целият град ли?!??? Само няколко човека го решиха, една дузина подлизурки им пригласяха, а всички останали вярващи християни бяха против и в недоумение от биенето на кръгъл час!
 • 8
  Па
  патриот
  6 -3
  07:24, 26 май 2017
  Двамата свещеници излъгаха. Като е такава работата да хващат въжето на камбаната и да действат. Макар че веднъж лъжа - лъжец завинаги.
 • 9
  Пъ
  пълно куко
  3 0
  09:13, 29 май 2017
  Християнските традиции въобще не налагат действията, на които бяхме свидетели - часовници, високи децибели, конфликти, съдебни спорове. Много ниско интелигентни хора се правиха на по-големи католици от папата. Но като им се погледне под полите - нищо хубаво.
 • 10
  An
  anti trenov
  1 -3
  10:12, 29 май 2017
  Ако има някой с болен мозък - това е Тренов.Както е казал Маджаров - 80 децибела могат да повлияят само на някой със слаба психика...
  • Ан
   анти-шум
   3 -1
   14:46, 29 май 2017
   Майната му и на Тренов и на Треновица, но ти в ада ще гориш с тези лъжи.
   Господ вижда кой е подлеца. Каквото и да направиш, ясно е че подведохте града и се прочухте с лъжите си.
 • 11
  Ба
  бай Йордан
  3 0
  22:34, 29 май 2017
  Е, ама ти наистина си бил кофти парче. Как не те разбрах по-рано. Дайте да омаскарим човека, защото има различно мнение. До нас един комшия си реже дървата с бензинова машинка, ама не наведнъж за цялата зима, а всеки ден по-малко. Направо пощурявам. Мозъкът е болен на тези, дето не се съобразяват с никой. Шумът е голям проблем в града и управлението трябва да направи нещо. Ще ти кажа още нещо. Ако трябва да избера между доктора и камбаната и нямам опцията да кажа и двете, ти губиш.

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини