26 °C

Църковното настоятелство спечели делото срещу РЗИ

Пловдивският административен съд се произнесе в полза на Църковното настоятелство на църквата „Св.Георги“ по повод на жалбата срещу предписанието на Районната здравна инспекция за намаляване шума от църковната камбана.

Ответник по делото беше Директорът на РЗИ – Пловдив, а предмет предписанието „да се предприемат корективни действия за привеждане на граничните стойности на нивата на шум.“ Отговорността за изпълнението е възложена на Свещеник Георги Томов – председател на църковното настоятелство.

Предписанието е направено след като д-р Иван Тренов осъди РЗИ – Пловдив, че не е предприела действия за намаляване на шума от камбаната.

В жалбата на Настоятелството се твърди, че предписанието е неправилно, незаконосъобразно и не е съобразено със Закона за вероизповеданията. В крайна сметка се иска отмяна на предписанието и има претенции за разноски по делото.

По представените в съда събрани доказателства съдия Милена Несторова - Дичева се произнася, че предписанието е нищожно, защото е издадено от некомпетентен орган и затова счита, че е безпредметно да се обсъждат събраните доказателства. Право да издава такова предписание имат общините или упълномощени от тях организации. В случая няма такова пълномощно. Освен това Административният съд в Пловдив реши РЗИ – Пловдив да заплати 510 лв. за направените по делото разноски. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  24
  24 май
  5 -2
  11:56, 25 май 2017
  В крайна сметка колко са децибелите и има ли риск за съседите на църквата, както говори Тренов, или няма.
  В статията на Марица "Църковна камбана дъни с 88 децибела Първомай" се създава впечатлението, че е силно. Кирякова, посочи цифрите. От това зависи всичко.
  • Пъ
   Първомай
   3 -4
   13:38, 25 май 2017
   Извинявайте, че не съм използвала стилистиката в заглавието на колегите... Никъде в решението няма посочено число за силата на децибелите. Не мога, а и не искам да отговарям на въпроси, по които не съм компетентна. На мен камбаната не ми пречи.Познавам живеещи в близост до църквата хора, които се славят с изключително добър слух (музиканти и певци). Ако за това е причина камбаната, и аз бих искала така да ми влияе.
 • 2
  Ка
  камбана
  5 -5
  12:23, 25 май 2017
  Камбаната не бие за Тренов, той се махна. Хората да решат.
 • 3
  Въ
  въпрос
  5 -4
  12:48, 25 май 2017
  Ако се намали силата на камбаната, това пречи ли да се на хората да се молят.
 • 4
  Въ
  въпрос
  7 -10
  13:54, 25 май 2017
  Докторе, да си жив и здрав, не се отказвай. Тия хора нямат акъл.
 • 5
  Мн
  мнение
  4 -3
  17:27, 25 май 2017
  Доктора сбърка, че се зачекна за децибелите. Трябваше да се протестира единствено за идиотското биене на всеки кръгъл час, а не по канон.
 • 6
  Ба
  бай Йордан
  5 -1
  20:09, 25 май 2017
  Години наред спор за камбана. Това върви наистина към идиотия. Толкова ли страните не могат да се разберат. Какво ви става бе хора. Помислете малко. Не може без камбана. Такива са традициите, кой в какво вярва си е негова работа, ама докторе, направи малко компромис. Отчетата и те, все едно от дума не разбират. Ами не може да биете с толкова силно. Опасно е. Стар човек като мене да ви казва какво да правите. Преди време се чу едно предложение - да се махнат механизмите и колоните и да се бие на ръка, както преди 2010 година. Едва ли има първомаец, който да не се съгласи с истниския звук на камбаната. Предложете това на Тренов и всички се дръжте мъжки. Ако не се съгласи, заставам на страната на Църквата. Но пък 88 децибела, колкото било измерено, си е много и в този случай Тренов е прав. Направо си е вредно. Какво по-хубаво от това Тренов да си работи в центъра, а хората, които имат нужда, да си ходят на църква. Не останаха в този град мъдри първенци. Голяма излагация. Все едно всички са с килийно образование.
 • 7
  Ба
  бай Йордан
  6 -2
  20:14, 25 май 2017
  Биенето на кръгъл час какво да го коментираме. Целият град сгрешихме, като подкрепихме тази изцепка, а тези, които я направиха - най-много.
  • Мн
   мнение
   8 -1
   21:24, 25 май 2017
   Целият град ли?!??? Само няколко човека го решиха, една дузина подлизурки им пригласяха, а всички останали вярващи християни бяха против и в недоумение от биенето на кръгъл час!
 • 8
  Па
  патриот
  6 -3
  07:24, 26 май 2017
  Двамата свещеници излъгаха. Като е такава работата да хващат въжето на камбаната и да действат. Макар че веднъж лъжа - лъжец завинаги.
 • 9
  Пъ
  пълно куко
  3 0
  09:13, 29 май 2017
  Християнските традиции въобще не налагат действията, на които бяхме свидетели - часовници, високи децибели, конфликти, съдебни спорове. Много ниско интелигентни хора се правиха на по-големи католици от папата. Но като им се погледне под полите - нищо хубаво.
 • 10
  An
  anti trenov
  1 -3
  10:12, 29 май 2017
  Ако има някой с болен мозък - това е Тренов.Както е казал Маджаров - 80 децибела могат да повлияят само на някой със слаба психика...
  • Ан
   анти-шум
   3 -1
   14:46, 29 май 2017
   Майната му и на Тренов и на Треновица, но ти в ада ще гориш с тези лъжи.
   Господ вижда кой е подлеца. Каквото и да направиш, ясно е че подведохте града и се прочухте с лъжите си.
 • 11
  Ба
  бай Йордан
  3 0
  22:34, 29 май 2017
  Е, ама ти наистина си бил кофти парче. Как не те разбрах по-рано. Дайте да омаскарим човека, защото има различно мнение. До нас един комшия си реже дървата с бензинова машинка, ама не наведнъж за цялата зима, а всеки ден по-малко. Направо пощурявам. Мозъкът е болен на тези, дето не се съобразяват с никой. Шумът е голям проблем в града и управлението трябва да направи нещо. Ще ти кажа още нещо. Ако трябва да избера между доктора и камбаната и нямам опцията да кажа и двете, ти губиш.

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини