Думите ръководят чувствата ни

Мозъчни специалисти започват да разбират нещо, което поети, текстописци и хората, които си водят дневник знаят отдавна: превръщането на чувствата в думи помага да се освободи съзнанието, съобщава Ройтерс.

"Добре установено е, че именно това се случва, но не знаем защо", заяви Матю Либерман от Университета в Лос Анджелис, Калифорния по време на среща на Американската асоциация за научен напредък в Чикаго.

Когато превръщате чувствата в думи, вие включвате същите зони на мозъка, използвайки технология, позната като изображение на функционален магнитен резонанс (MRI), който изтъква зоните в мозъка когато те станат активни.

Откритията на Либерман се основават върху проучвания, в които здравословни теми са поставени в машина за MRI и извикват емоционално възбуждащи картини, като уплашено или гневно лице. Участниците в изследването натискат бутон, който съответства на дума, която изразява това чувство.

Когато темите на изследването превръщат чувствата в думи по този начин, изследователите отбелязали нараснала мозъчна активност във вентролатералната префронтална мозъчна кора, район в мозъка, известен като притъпяващ негативните емоции.

В същото време, били наблюдавани понижения в дейността на амигдала, мозъчен механизъм, отговорен за обработката на чувствата за отношенията и емоциите като страх, агресия и ярост.

Според Либерман, това може да обясни защо много тийнейджъри и други вземат лист и молив когато са изпълнени с чувство за вина.

Ученият в момента се занимава с проучване, което цели да установи как превръщането на думите в чувства може да помогне на хората, които изпитват страх от паяци или имат увреждания, свързани с безпокойство.






Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини