3 °C

Хванахме хероин от Иран за над 63 млн. лв.

Рекордно количество хероин са задържали митничарите на ГКПП "Видин - Калафат". Наркотикът е над 400 кг, напластен в листове от по над килограм в слепени плочи от теракота с големина 78 на 78 см. Това обяви на брифинг шефът на Агенция "Митници" главен комисар Георги Костов.

Установеното количество е с близо 70% чистота и е на стойност над 63 млн. лева.

Вчера около 5.30 сутринта, екип на Митница "Лом" спрял за проверка товарен автомобил със софийска регистрация, който превозвал 25 палета, с общо тегло 23 тона теракотни плочи от България за Холандия. Изпращачът е непозната фирма, а получателят е фирма, която се занимава с готварска дейност в Холандия. Тогава сработил механизмът "анализ на риска", посочи Костов.

Товарният автомобил е отклонен за извършване на проверка. Установени са нетипични аномалии, незабележими без високите технически параметри и високата експертиза на служителите, които работят с преносима модулна система. Когато разпечатили един от палетите се установил и допълнителен белег - остра миризма на оцетна киселина. Тогава служителите решили, че може би става въпрос за камуфлирано в пакетите количество наркотично вещество. В теракотни плочи с размери 78-78 см инспекторите установили, че във всеки един от следващите 17 кашона последните 2 плочки са слепени със силикон. Между тях е поставен лист от 1055 гр. прахообразно вещество. Иззети са 400 пакета по 1055 гр. 423 кг. 222 гр.

По първични проверки на нашите експерти въпросният хероин е с чистота 70%, като прогнозните му пазарна стойност е 63 483 млн. лева. Изключително стойностна реализация на колегите от Митница "Лом", които са проявили необходимата бдителност и са притежавали необходимата експертиза, за да неутрализират контрабандата - въпросното рекордно количество вещество, заяви Георги Костов.

Той изтъкна и ролята на въведения през 2015 г. механизъм на действие на координация на всички структури, с които държавата разполага под ръководството на прокуратурата за противодействие на контрабанди стоки. Сработват силите на МВР, които по думите му много бързо са успели да издирят и установят изпращача на пратката.

Георги Костов коментира още, че силите ни могат да реагират на подобни предизвикателства, стига всички органи да работят в екип под координиращата роля на прокуратурата.

Относно задържания български гражданин, изпращач на пратката с теракота за холандска фирма, занимаваща се с хранителни продукти, главният секретар на МВР старши комисар Младен Маринов коментира, че след откриването на наркотичното вещество, незабавно е сработил координационен център за противодействие на контрабандата. Силите на ГДБОП, ГД "Гранична полиция", СДВР установили склада, където е претоварена стоката и са задържали изпращача.

Следствие на работата е установен целият път на стоката от Иран към Турция и България. Стоката е била превозвана от влекач и ремарке с иранска регистрация до мястото, където стоката е била разтоварена. След това е натоварена на български влекач - въпросния товарен автомобил "Сканиа". Маринов коментира, че цялата система е изградена с оглед да се прекъсне връзката с Иран, която е рискова държава.

Продължават оперативно-издирвателните мероприятия по отношение установяване на съпричастност на жената на задържания гражданин, която е собственик на фирмата - изпращач на стоката, а управител е съпругът й.

Главният прокурор Сотир Цацаров направи паралел между трите най-големи количества задържан хероин на територията на нашата страна. Той се пошегува, че и в трите случая има някакъв готварски елемент. Общото между трите случая бил маршрутът им от Иран към Холандия.

Първата пратка с рекордно количество от 200 кг през 2015 г. е задържана в консервни кутии с доматено пюре. Тогава митничарите трябвало кутия по кутия да отварят консервите, за да установят наркотика.

Вторият рекорд е от 2016 година. Тогава в кутии с панировка за месо е открито отново рекордно количество 214 кг хероин.

"В третия случай е проявена една по-голяма изобретателност", отбеляза Цацаров и визира слепянето на теракотните плочи със силикон и изисквания за установяването им още по-сериозен физически труд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
05 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
05 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
05 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
05 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
05 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
05 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
05 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
05 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
05 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
05 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
05 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
05 дек 2019
Последни новини