26 °C

Хванахме хероин от Иран за над 63 млн. лв.

Рекордно количество хероин са задържали митничарите на ГКПП "Видин - Калафат". Наркотикът е над 400 кг, напластен в листове от по над килограм в слепени плочи от теракота с големина 78 на 78 см. Това обяви на брифинг шефът на Агенция "Митници" главен комисар Георги Костов.

Установеното количество е с близо 70% чистота и е на стойност над 63 млн. лева.

Вчера около 5.30 сутринта, екип на Митница "Лом" спрял за проверка товарен автомобил със софийска регистрация, който превозвал 25 палета, с общо тегло 23 тона теракотни плочи от България за Холандия. Изпращачът е непозната фирма, а получателят е фирма, която се занимава с готварска дейност в Холандия. Тогава сработил механизмът "анализ на риска", посочи Костов.

Товарният автомобил е отклонен за извършване на проверка. Установени са нетипични аномалии, незабележими без високите технически параметри и високата експертиза на служителите, които работят с преносима модулна система. Когато разпечатили един от палетите се установил и допълнителен белег - остра миризма на оцетна киселина. Тогава служителите решили, че може би става въпрос за камуфлирано в пакетите количество наркотично вещество. В теракотни плочи с размери 78-78 см инспекторите установили, че във всеки един от следващите 17 кашона последните 2 плочки са слепени със силикон. Между тях е поставен лист от 1055 гр. прахообразно вещество. Иззети са 400 пакета по 1055 гр. 423 кг. 222 гр.

По първични проверки на нашите експерти въпросният хероин е с чистота 70%, като прогнозните му пазарна стойност е 63 483 млн. лева. Изключително стойностна реализация на колегите от Митница "Лом", които са проявили необходимата бдителност и са притежавали необходимата експертиза, за да неутрализират контрабандата - въпросното рекордно количество вещество, заяви Георги Костов.

Той изтъкна и ролята на въведения през 2015 г. механизъм на действие на координация на всички структури, с които държавата разполага под ръководството на прокуратурата за противодействие на контрабанди стоки. Сработват силите на МВР, които по думите му много бързо са успели да издирят и установят изпращача на пратката.

Георги Костов коментира още, че силите ни могат да реагират на подобни предизвикателства, стига всички органи да работят в екип под координиращата роля на прокуратурата.

Относно задържания български гражданин, изпращач на пратката с теракота за холандска фирма, занимаваща се с хранителни продукти, главният секретар на МВР старши комисар Младен Маринов коментира, че след откриването на наркотичното вещество, незабавно е сработил координационен център за противодействие на контрабандата. Силите на ГДБОП, ГД "Гранична полиция", СДВР установили склада, където е претоварена стоката и са задържали изпращача.

Следствие на работата е установен целият път на стоката от Иран към Турция и България. Стоката е била превозвана от влекач и ремарке с иранска регистрация до мястото, където стоката е била разтоварена. След това е натоварена на български влекач - въпросния товарен автомобил "Сканиа". Маринов коментира, че цялата система е изградена с оглед да се прекъсне връзката с Иран, която е рискова държава.

Продължават оперативно-издирвателните мероприятия по отношение установяване на съпричастност на жената на задържания гражданин, която е собственик на фирмата - изпращач на стоката, а управител е съпругът й.

Главният прокурор Сотир Цацаров направи паралел между трите най-големи количества задържан хероин на територията на нашата страна. Той се пошегува, че и в трите случая има някакъв готварски елемент. Общото между трите случая бил маршрутът им от Иран към Холандия.

Първата пратка с рекордно количество от 200 кг през 2015 г. е задържана в консервни кутии с доматено пюре. Тогава митничарите трябвало кутия по кутия да отварят консервите, за да установят наркотика.

Вторият рекорд е от 2016 година. Тогава в кутии с панировка за месо е открито отново рекордно количество 214 кг хероин.

"В третия случай е проявена една по-голяма изобретателност", отбеляза Цацаров и визира слепянето на теракотните плочи със силикон и изисквания за установяването им още по-сериозен физически труд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини