23 °C

Първата си кръгла годишнина отбеляза танцовият клуб „Евридика“

Изображение 1 от 4

  10-годишнината на танцов клуб „Евридика“ стана акцент в традиционния фолклорен концерт в рамките на Майските културни тържества.

  Създаден по идея на Атанаска Велчева и група ентусиасти преди 10 години от тогава до днес ръководител на Танцов клуб „Евридика“ е Ваня Димитрова. Много от жените признават, че са се включили заради необходимостта да се раздвижат, но след това българската музика и танци трайно се настаняват в сърцето им. През годините в клуба са танцували над 100 жени. Днес „Евридика“ има филиали в село Градина и село Искра. Сред активните организатори са Донка Тодорова и Татяна Христева. Част от клуба се обособява и като читалищен самодеен колектив и взима участие в различни празници, организирани от ОНЧ „Св.св. Крил и Методий“. „Евридика“ представя българския танц както на различни сцени в родината, така и в няколко града в Европа – като Прага, Виена, Одрин и други.

  През времето на своето съществуване момичетата, а напоследък и няколко момчета, са усвоили над 100 автентични и клубни хора. Имат разработени хореографии от почти всички фолклорни области на България. В гардероба им са както стилизирани туники от първите им изяви, така и носии от северна България, Тракия, Пиринска Македония и други. Голяма част от тях са дарение от Атанаска Велчева или са ушити с труда на част от танцьорките.

  В празничния концерт на евридиките участие взеха различни формации – децата от Искра, жените от Градина, групата на начинаещите и напредналите.

  Танцовият вихър беше подкрепен от Певческия ансамбъл „Първомай“ с ръководител Кичка Петкова и музикантите от оркестър „Дионис“ водени от Петър Тенев.

  На финала певци и танцьори завъртяха вечното Първомайско хоро.

  С думи на благодарност към всички изпълнители на сцената се обърнаха председателят на читалището Иван Караславов и кмета на общината Ангел Папазов.

  Почетен плакет „120 години читалище“ , диплом и парична награда получи Ваня Димитрова за приноса ѝ за развитието на читалищната самодейност.

  Имаме нужда от танцов състав – бяха категорични и зрителите, дошли да се насладят на концерта – дълги години това беше липсващото звено във фолклорната съкровищница на града ни. Красотата на българската музика и песни могат да бъдат подчертани само ако на сцената има и танцьори.

  Това е начин да съхраним българското и да го предадем на поколенията – бяха единодушни изпълнителките.

  За мен този концерт е една сбъдната мечта – призна ръководителят и хореограф на състава Ваня Димитрова.

  Днес Майските културни тържества продължават с концерт на популярна музика. Той ще е на откритата сцена пред читалището, от 19 часа, а участие ще вземат Антония Тунчева, Атанаска Тенева, Деница Караславова, Кристияна Сиракова, Лиляна Караславова и Радост Грозева.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  25 сеп 2020
  Последни новини