16 °C

Първата си кръгла годишнина отбеляза танцовият клуб „Евридика“

Изображение 1 от 4

  10-годишнината на танцов клуб „Евридика“ стана акцент в традиционния фолклорен концерт в рамките на Майските културни тържества.

  Създаден по идея на Атанаска Велчева и група ентусиасти преди 10 години от тогава до днес ръководител на Танцов клуб „Евридика“ е Ваня Димитрова. Много от жените признават, че са се включили заради необходимостта да се раздвижат, но след това българската музика и танци трайно се настаняват в сърцето им. През годините в клуба са танцували над 100 жени. Днес „Евридика“ има филиали в село Градина и село Искра. Сред активните организатори са Донка Тодорова и Татяна Христева. Част от клуба се обособява и като читалищен самодеен колектив и взима участие в различни празници, организирани от ОНЧ „Св.св. Крил и Методий“. „Евридика“ представя българския танц както на различни сцени в родината, така и в няколко града в Европа – като Прага, Виена, Одрин и други.

  През времето на своето съществуване момичетата, а напоследък и няколко момчета, са усвоили над 100 автентични и клубни хора. Имат разработени хореографии от почти всички фолклорни области на България. В гардероба им са както стилизирани туники от първите им изяви, така и носии от северна България, Тракия, Пиринска Македония и други. Голяма част от тях са дарение от Атанаска Велчева или са ушити с труда на част от танцьорките.

  В празничния концерт на евридиките участие взеха различни формации – децата от Искра, жените от Градина, групата на начинаещите и напредналите.

  Танцовият вихър беше подкрепен от Певческия ансамбъл „Първомай“ с ръководител Кичка Петкова и музикантите от оркестър „Дионис“ водени от Петър Тенев.

  На финала певци и танцьори завъртяха вечното Първомайско хоро.

  С думи на благодарност към всички изпълнители на сцената се обърнаха председателят на читалището Иван Караславов и кмета на общината Ангел Папазов.

  Почетен плакет „120 години читалище“ , диплом и парична награда получи Ваня Димитрова за приноса ѝ за развитието на читалищната самодейност.

  Имаме нужда от танцов състав – бяха категорични и зрителите, дошли да се насладят на концерта – дълги години това беше липсващото звено във фолклорната съкровищница на града ни. Красотата на българската музика и песни могат да бъдат подчертани само ако на сцената има и танцьори.

  Това е начин да съхраним българското и да го предадем на поколенията – бяха единодушни изпълнителките.

  За мен този концерт е една сбъдната мечта – призна ръководителят и хореограф на състава Ваня Димитрова.

  Днес Майските културни тържества продължават с концерт на популярна музика. Той ще е на откритата сцена пред читалището, от 19 часа, а участие ще вземат Антония Тунчева, Атанаска Тенева, Деница Караславова, Кристияна Сиракова, Лиляна Караславова и Радост Грозева.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  17 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
  17 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
  17 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
  17 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
  17 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
  17 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
  17 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
  17 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
  17 май 2021
  Последни новини