18 °C

Първата си кръгла годишнина отбеляза танцовият клуб „Евридика“

Изображение 1 от 4

  10-годишнината на танцов клуб „Евридика“ стана акцент в традиционния фолклорен концерт в рамките на Майските културни тържества.

  Създаден по идея на Атанаска Велчева и група ентусиасти преди 10 години от тогава до днес ръководител на Танцов клуб „Евридика“ е Ваня Димитрова. Много от жените признават, че са се включили заради необходимостта да се раздвижат, но след това българската музика и танци трайно се настаняват в сърцето им. През годините в клуба са танцували над 100 жени. Днес „Евридика“ има филиали в село Градина и село Искра. Сред активните организатори са Донка Тодорова и Татяна Христева. Част от клуба се обособява и като читалищен самодеен колектив и взима участие в различни празници, организирани от ОНЧ „Св.св. Крил и Методий“. „Евридика“ представя българския танц както на различни сцени в родината, така и в няколко града в Европа – като Прага, Виена, Одрин и други.

  През времето на своето съществуване момичетата, а напоследък и няколко момчета, са усвоили над 100 автентични и клубни хора. Имат разработени хореографии от почти всички фолклорни области на България. В гардероба им са както стилизирани туники от първите им изяви, така и носии от северна България, Тракия, Пиринска Македония и други. Голяма част от тях са дарение от Атанаска Велчева или са ушити с труда на част от танцьорките.

  В празничния концерт на евридиките участие взеха различни формации – децата от Искра, жените от Градина, групата на начинаещите и напредналите.

  Танцовият вихър беше подкрепен от Певческия ансамбъл „Първомай“ с ръководител Кичка Петкова и музикантите от оркестър „Дионис“ водени от Петър Тенев.

  На финала певци и танцьори завъртяха вечното Първомайско хоро.

  С думи на благодарност към всички изпълнители на сцената се обърнаха председателят на читалището Иван Караславов и кмета на общината Ангел Папазов.

  Почетен плакет „120 години читалище“ , диплом и парична награда получи Ваня Димитрова за приноса ѝ за развитието на читалищната самодейност.

  Имаме нужда от танцов състав – бяха категорични и зрителите, дошли да се насладят на концерта – дълги години това беше липсващото звено във фолклорната съкровищница на града ни. Красотата на българската музика и песни могат да бъдат подчертани само ако на сцената има и танцьори.

  Това е начин да съхраним българското и да го предадем на поколенията – бяха единодушни изпълнителките.

  За мен този концерт е една сбъдната мечта – призна ръководителят и хореограф на състава Ваня Димитрова.

  Днес Майските културни тържества продължават с концерт на популярна музика. Той ще е на откритата сцена пред читалището, от 19 часа, а участие ще вземат Антония Тунчева, Атанаска Тенева, Деница Караславова, Кристияна Сиракова, Лиляна Караславова и Радост Грозева.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
  03 мар 2021
  Последни новини