12 °C

Първата си кръгла годишнина отбеляза танцовият клуб „Евридика“

Изображение 1 от 4

  10-годишнината на танцов клуб „Евридика“ стана акцент в традиционния фолклорен концерт в рамките на Майските културни тържества.

  Създаден по идея на Атанаска Велчева и група ентусиасти преди 10 години от тогава до днес ръководител на Танцов клуб „Евридика“ е Ваня Димитрова. Много от жените признават, че са се включили заради необходимостта да се раздвижат, но след това българската музика и танци трайно се настаняват в сърцето им. През годините в клуба са танцували над 100 жени. Днес „Евридика“ има филиали в село Градина и село Искра. Сред активните организатори са Донка Тодорова и Татяна Христева. Част от клуба се обособява и като читалищен самодеен колектив и взима участие в различни празници, организирани от ОНЧ „Св.св. Крил и Методий“. „Евридика“ представя българския танц както на различни сцени в родината, така и в няколко града в Европа – като Прага, Виена, Одрин и други.

  През времето на своето съществуване момичетата, а напоследък и няколко момчета, са усвоили над 100 автентични и клубни хора. Имат разработени хореографии от почти всички фолклорни области на България. В гардероба им са както стилизирани туники от първите им изяви, така и носии от северна България, Тракия, Пиринска Македония и други. Голяма част от тях са дарение от Атанаска Велчева или са ушити с труда на част от танцьорките.

  В празничния концерт на евридиките участие взеха различни формации – децата от Искра, жените от Градина, групата на начинаещите и напредналите.

  Танцовият вихър беше подкрепен от Певческия ансамбъл „Първомай“ с ръководител Кичка Петкова и музикантите от оркестър „Дионис“ водени от Петър Тенев.

  На финала певци и танцьори завъртяха вечното Първомайско хоро.

  С думи на благодарност към всички изпълнители на сцената се обърнаха председателят на читалището Иван Караславов и кмета на общината Ангел Папазов.

  Почетен плакет „120 години читалище“ , диплом и парична награда получи Ваня Димитрова за приноса ѝ за развитието на читалищната самодейност.

  Имаме нужда от танцов състав – бяха категорични и зрителите, дошли да се насладят на концерта – дълги години това беше липсващото звено във фолклорната съкровищница на града ни. Красотата на българската музика и песни могат да бъдат подчертани само ако на сцената има и танцьори.

  Това е начин да съхраним българското и да го предадем на поколенията – бяха единодушни изпълнителките.

  За мен този концерт е една сбъдната мечта – призна ръководителят и хореограф на състава Ваня Димитрова.

  Днес Майските културни тържества продължават с концерт на популярна музика. Той ще е на откритата сцена пред читалището, от 19 часа, а участие ще вземат Антония Тунчева, Атанаска Тенева, Деница Караславова, Кристияна Сиракова, Лиляна Караславова и Радост Грозева.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
  16.10.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
  16.10.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
  16.10.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
  16.10.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
  16.10.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
  16.10.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
  16.10.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
  16.10.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
  16.10.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
  16.10.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
  16.10.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
  16.10.2019
  Последни новини