Новите сондажи за вода в Хасковско няма да решат въпроса

Хасково може да остане без вода, ако не се реши проблемът с пречистването на целия водоносен хоризонт. За това алармира проф. Павел Пенчев, председател на УС на Българската асоциация по подземни води. Изказването си проф. Пенчев направи пред депутатите от временната комисия за проучване на случаите на радиоактивно замърсяване на питейните води. Той бе категоричен, че Хасково има голям проблем.

По думите му изграждането на нови сондажи е палиативна мярка. Проф. Пенчев каза още, че и с пречиствателна станция няма да се реши проблема. По думите му има методи за спиране на това замърсяване. Коментира пред журналисти, че на този етап решението на правителството за нови сондажи за питейна вода е "разумно". "То няма да реши проблема в дългосрочен план, тъй като кладенците ще се правят в райони, в които има ограничени водни ресурси в близост до други помпени станции и ще се наруши работата на старите съоръжения. Така че някакви много големи водни количества няма да могат да се получат", коментира той.

Пенчев е ръководил екипа, направил проучванията за качеството на подземните води през 1991 г. По думите му тогава в района на целия Хасковски басейн са били направени много подробни изследвания. Той бе категоричен, че замърсяването на подземните води е резултат от преустановяването на уранодобива и неадекватните мерки, взети за ликвидирането му.

Председателят на Асоциацията по подземни води не изключи възможността и тези нови сондажи също да се окажат замърсени с уран, ако не бъдат направени достатъчно подробни нови изследвания. "Ако всичко се прави много бързо и без изследвания е възможно да се получи и този ефект - да направят кладенците и в последствие да се получи, че е и те са с нарушени качества на водата, тъй като ако няма подробни изследвания, това няма как да се разбере", заяви проф. Пенчев.

Припомняме МС отпусна близо два милиона лева за нови сондажи на питейна вода. "Нови кладенци няма да решат въпроса", посочи професорът.

За дългосрочното решаване на проблема би трябвало да се премине към пречистване във водоносния хоризонт, тоест да преустановим евентуалното замърсяване, да го ограничим - това е първата стъпка и след това да преминем към изчистване на водоносния хоризонт.

По думите му така наречената технология Clean up е ефективна и се прилага на много места. "Това е начинът, по който се справят в САЩ, Великобритания и Германия със стари уранови замърсявания, така че бихме могли спокойно да го приложим и тук", коментира още той. В България не са популярни. Това са ефективни технологии с много по-малко разходи, без въздействие на земната повърхност и постепенно изчистване на спрените стари кладенци.

По думите му Хасково ще остане без вода в момента, в който натоварят останалите сондажи.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че от вчера има нови резултати за шест населени села в община Димитровград и за самия Димитровград -13 кладенеца. За всички тях са констатирани наднормени контролни нива на алфа активност и липса на уран. "Положителното е, че алфаактивността в Димитровград е в много ниски размери. Там не се налагат никакви ограничения", уточни Кунчев. За селата - Крум, Ябълково, Сталево, Скобелево, Бодрово, Върбица тези нива са по-високи, особено високи са във Върбица. Вече е в действие осигуряването на питейна вода чрез водоноски.

Д-р Кунчев констатира, че Община Димитровград е силно затруднена с осигуряването на водоноски, тъй като от една страна са се увеличили броя на населените места, за които такива са необходими, а от друга заради военно учение, военните са си прибрали водоноските.

В момента се търсели възможности за вземане на водоноски от съседни населени места, но общината е представила график за осигуряването им.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Яз
    язък
    5 -2
    21:49, 17 май 2017
    и с този оли...френичен директор на водата в хасково сме жив зян за опяване...
  • 2
    12
    123456789_1495052304
    4 -2
    23:18, 17 май 2017
    А в Хасковска община няма проблем с водоноските.Такива въобще липсват!
  • 3
    За
    Защо
    2 0
    08:43, 18 май 2017
    При очертаващата се криза за вода,защо години наред има проблеми с поливната вода?Защо се допуска питейна да се използва за поливане?По селата масово се прави така,защото хората нямат друг вариант.Пускат се язовири защото преливат и накрая какво става?Тия Напоителни системи кога ще си заслужат заплатите?
  • 4
    За
    Защо
    3 0
    08:52, 18 май 2017
    Преди години имаше забрана за изразходване на питейна вода за други нужди.Я вижте сега колко автомивки са с такава вода!Кой разрешава?Не показвайте разни олигофрени,които не знаят какво приказват,ами да си сядат на задниците и да работят.Кунчев отговаря за общественото здраве,а се прави на адвокат!Вместо да си посипе главата с пепел,защото в друга държава щеше да духа супата!
  • 5
    Ст
    Станислав
    3 -2
    08:52, 18 май 2017
    Борисов, да ти имам и експертите по водите Делян Добрев/ калинка/ и АЛДО неговият баща, които те подведоха да отпуснеш едни 2 милиона за да ги откраднат, НО да не решат проблема с водата в Хасково. Крайно време е да се самосезира Главния прокурор за престъпното харчене на пари на българския данъкоплатец като с това не се решават проблемите на населението. Аз питам докога некадърници от ГЕРБ ще се занимават с проблеми за които нямат експертиза ? Крайно време е да се спре краденето на публичен ресурс, саниране 2 милиарда без удължаване живота на сградите което е най голямото престъпление на века, после ограда на границата с Р Турция - 200 милиона, накрая никой не знае колко е цената и последно каква е едноредова, двуредова или селски плет! Престъпление след престъпление с народна пара, злоупотреба с власт от партийци некадърници от ГЕРБ, докога ще се търпят, народен съд за тези предатели и престъпници !
  • 6
    Не
    нека чуем знаещите
    6 0
    09:11, 18 май 2017
    ....а проф. Павел Пенчев явно е сред тях. Дори елементарната логика подсказва, че НОВИ КЛАДЕНЦИ НЕ СА РЕШЕНИЕТО. Очевидно регионът ни е местонаходище на уран и начинът да го избегнем е или ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДАТА или ЗАХРАНВАНЕ ОТ НОВ ВОДОИЗТОЧНИК . Преди много години се е обсъждал проект за водоснабдяване на община Хасково /а резонно и Димитровград/ ГРАВИТАЧНО от Родопите. И това е най-доброто решение!
Последни новини