Стратосферен соларен самолет направи първия си полет

Изображение 1 от 2

    Първият соларен самолет, проектиран да лети в стратосферата, направи първия си полет на ниска надморска височина над Швейцария в петък. SolarStratos – супер-лек, елегантен, бял двуместен самолет с дълги крила, покрити със слънчеви панели – излетя от Пайерн в 8:00 ч. местно време, според фотографа на AFP във въздушната база в Западна Швейцария. „Първият полет на прототипа … отлетя без никакво усилие“, заяви екипът на SolarStratos в изявление.

    Пилотът Дамян Хисейър изведе самолета на седемминутен тестов полет, достигайки височина 300 метра, гласи анонсът. „Групата ще проучи резултатите от тестовия полет преди да планира по-дълъг полет на по-голяма надморска височина“, се казва в изявлението.

    Очаква се самолетът да е в състояние да лети на надморска височина от 25 000 метра.

    Швейцарският приключенец Рафаел Домиан, който стои зад проекта, има за цел да изведе самолета на първия му стратосферен полет през следващата година. „Трябва да продължим да работим усилено, за да се научим как да се възползваме от потенциала на това съкровище, захранвано от слънцето“, каза той в петък. „Искаме да покажем, че при сегашната технология е възможно да се отиде отвъд онова, което предлагат [самолетите, задвижвани от] изкопаемите горива“.

    SolarStratos е с дължина 8,5 метра, с дълги крила, покрити с 22 квадратни метра слънчеви панели, предназначени да осигурят 24 часа автономно време за летене. Самолетът тежи само 450 кг.

    Домиан, който през 2012 г. стана първият човек, преплавал света в лодка, захранвана изцяло със слънчева енергия, си е поставил за цел да отиде на 5-часова мисия в стратосферата: два часа излитане нагоре и три часа спускане надолу.

    Стратосферата се намира над най-ниския атмосферен слой на Земята, наречен тропосфера. При средните географски ширини стратосферата започва с долна граница от около 10 000 метра до горна граница от около 50 000 метра. Досега достигането до стратосферата винаги е изисквало големи количества енергия или хелий.

    Достигането на 25 000 метра надморска височина ще преставлява огромно техническо и човешко предизвикателство, пише на сайта на SolarStratos. Самолетът и пилотът ще попаднат при температури до -70 градуса Целзий. По причини, свързани с теглото, самолетът няма да бъде под налягане. Това ще задължи Домиан да носи космически костюм, което пък означава, че няма да може да излезе от самолета с помощта на парашут в случай на авария, каза SolarStratos.

    Проектът започва след като двама сънародници на Домян – Бертран Пикар и Андре Боршберг – завършиха първото околосветско пътуване със соларен самолет през юли, в опит да покажат възможностите за бъдещето на възобновяемата енергия.

    Източник: greentech.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини