Прокурорската проверката за водата е възможност да получим повече информация

4 дни,по време на великденските празници, темата за наличието на уран във водата в Първомай не предизвика интереса на медиите, но решението от вчера на районната прокуратура да образува проверка по случаите излезе по първите страници на вестниците.

Въпреки всички уверения, че водата за пиене в Първомай не е опасна, Районната прокуратура се самосезира и започна проверка по този случай. Според прокурор Валерий Велчев, това е рутинна процедура и е в резултат на обществения интерес и медийното отразяване."Възложената на полицията проверка ще ни даде възможност да получим информация, която в момента липсва и която се надяваме да успокои хората", каза той.

Нито хората, нито прокуратурата очакват в резултат на тези действия да се докаже, че уранът умишлено е попаднал в кладенците. За мнозина от населението е ясно, че живеем върху находище на радиоактивна руда.

Целта на проверката е да се покаже годна ли е за пиене водата в Първомай или не.

Д-р Цвета Иванова от Радиоактивен контрол към РЗИ – Пловдив обясни, че вкусовите качества на водата не се променят заради наличието на уран.

Срещаните изотопи в първомайската вода са U238, U234 и U235, като 99% от установения уран е 238.

Най-замърсен е кладенец 11. Намереният във водите му уран е 0,044mg/l. Максимално допустимото количество е 0,03 mg/l. Вероятността от чешмите ни да тече замърсена с уран вода е много ниска, защото преди да стигне до тръбите, тя се събира в общ резервоар. Т.е концентрацията на уран става по-ниска. Дали разсъжденията са верни ще стане ясно след около месец. Толкова време е необходимо, за да бъдат изследвани взетите днес проби.

Междувременно първомайци ще продължат да пият вода от чешми, които не се следят или ползвайки филтри за пречистване, което не им гарантира по никакъв начин, че водата не е радиоактивна.

В същото време областният управител Здравко Димитров изрази готовност, ако се наложи, да организира осигуряването на вода в Първомай.  

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Зе
    зевзек
    1 -5
    07:25, 20 апр 2017
    Прокуратурата има ли радиационен детектор да прове... Виж коментара
  • 2
    Пр
    предложение
    7 -1
    09:23, 20 апр 2017
    След като в следващия един месец, докато не излязат резултатите от взетите вчера от РЗИ нови проби, никой не може да гарантира дали водата в Първомай не е със завишена радиоактивност, не е ли редно държавата да осигури чиста вода за пиене и готвене на населението? Така ще се предотврати масовото ползване на вода от нерегламентирани източници, което е стане след тази паника.

Още новини

Последни новини