27 °C

Прокурорската проверката за водата е възможност да получим повече информация

4 дни,по време на великденските празници, темата за наличието на уран във водата в Първомай не предизвика интереса на медиите, но решението от вчера на районната прокуратура да образува проверка по случаите излезе по първите страници на вестниците.

Въпреки всички уверения, че водата за пиене в Първомай не е опасна, Районната прокуратура се самосезира и започна проверка по този случай. Според прокурор Валерий Велчев, това е рутинна процедура и е в резултат на обществения интерес и медийното отразяване."Възложената на полицията проверка ще ни даде възможност да получим информация, която в момента липсва и която се надяваме да успокои хората", каза той.

Нито хората, нито прокуратурата очакват в резултат на тези действия да се докаже, че уранът умишлено е попаднал в кладенците. За мнозина от населението е ясно, че живеем върху находище на радиоактивна руда.

Целта на проверката е да се покаже годна ли е за пиене водата в Първомай или не.

Д-р Цвета Иванова от Радиоактивен контрол към РЗИ – Пловдив обясни, че вкусовите качества на водата не се променят заради наличието на уран.

Срещаните изотопи в първомайската вода са U238, U234 и U235, като 99% от установения уран е 238.

Най-замърсен е кладенец 11. Намереният във водите му уран е 0,044mg/l. Максимално допустимото количество е 0,03 mg/l. Вероятността от чешмите ни да тече замърсена с уран вода е много ниска, защото преди да стигне до тръбите, тя се събира в общ резервоар. Т.е концентрацията на уран става по-ниска. Дали разсъжденията са верни ще стане ясно след около месец. Толкова време е необходимо, за да бъдат изследвани взетите днес проби.

Междувременно първомайци ще продължат да пият вода от чешми, които не се следят или ползвайки филтри за пречистване, което не им гарантира по никакъв начин, че водата не е радиоактивна.

В същото време областният управител Здравко Димитров изрази готовност, ако се наложи, да организира осигуряването на вода в Първомай.  

Източник: Parvomai.NET

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Зе
  зевзек
  1 -5
  07:25, 20 апр 2017
  Прокуратурата има ли радиационен детектор да прове... Виж коментара
 • 2
  Пр
  предложение
  7 -1
  09:23, 20 апр 2017
  След като в следващия един месец, докато не излязат резултатите от взетите вчера от РЗИ нови проби, никой не може да гарантира дали водата в Първомай не е със завишена радиоактивност, не е ли редно държавата да осигури чиста вода за пиене и готвене на населението? Така ще се предотврати масовото ползване на вода от нерегламентирани източници, което е стане след тази паника.

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини