17 °C

Прокурорската проверката за водата е възможност да получим повече информация

4 дни,по време на великденските празници, темата за наличието на уран във водата в Първомай не предизвика интереса на медиите, но решението от вчера на районната прокуратура да образува проверка по случаите излезе по първите страници на вестниците.

Въпреки всички уверения, че водата за пиене в Първомай не е опасна, Районната прокуратура се самосезира и започна проверка по този случай. Според прокурор Валерий Велчев, това е рутинна процедура и е в резултат на обществения интерес и медийното отразяване."Възложената на полицията проверка ще ни даде възможност да получим информация, която в момента липсва и която се надяваме да успокои хората", каза той.

Нито хората, нито прокуратурата очакват в резултат на тези действия да се докаже, че уранът умишлено е попаднал в кладенците. За мнозина от населението е ясно, че живеем върху находище на радиоактивна руда.

Целта на проверката е да се покаже годна ли е за пиене водата в Първомай или не.

Д-р Цвета Иванова от Радиоактивен контрол към РЗИ – Пловдив обясни, че вкусовите качества на водата не се променят заради наличието на уран.

Срещаните изотопи в първомайската вода са U238, U234 и U235, като 99% от установения уран е 238.

Най-замърсен е кладенец 11. Намереният във водите му уран е 0,044mg/l. Максимално допустимото количество е 0,03 mg/l. Вероятността от чешмите ни да тече замърсена с уран вода е много ниска, защото преди да стигне до тръбите, тя се събира в общ резервоар. Т.е концентрацията на уран става по-ниска. Дали разсъжденията са верни ще стане ясно след около месец. Толкова време е необходимо, за да бъдат изследвани взетите днес проби.

Междувременно първомайци ще продължат да пият вода от чешми, които не се следят или ползвайки филтри за пречистване, което не им гарантира по никакъв начин, че водата не е радиоактивна.

В същото време областният управител Здравко Димитров изрази готовност, ако се наложи, да организира осигуряването на вода в Първомай.  

Източник: Parvomai.NET

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Зе
  зевзек
  1 -5
  07:25, 20 апр 2017
  Прокуратурата има ли радиационен детектор да прове... Виж коментара
 • 2
  Пр
  предложение
  7 -1
  09:23, 20 апр 2017
  След като в следващия един месец, докато не излязат резултатите от взетите вчера от РЗИ нови проби, никой не може да гарантира дали водата в Първомай не е със завишена радиоактивност, не е ли редно държавата да осигури чиста вода за пиене и готвене на населението? Така ще се предотврати масовото ползване на вода от нерегламентирани източници, което е стане след тази паника.

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини