Прокуратурата се самосезира за урана в Първомай. Преглед на печата

"Сега":

Прокуратурата се самосезира за урана в Първомай

Районна прокуратура-Първомай се самосезира и разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в част от кварталите на гр. Първомай и няколко околни села, съобщиха оттам. Проверката е възложена на РУ на МВР-Първомай и се извършва с оглед на данни за престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс - за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

В хода на проверката ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Районна здравна инспекция - Пловдив, ВиК и други институции за качеството и състоянието на питейната вода в част от кварталите на гр. Първомай и няколко околни села, както и за причините за евентуалното й замърсяване. Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

По-рано стана ясно, че наличие на естествен уран е открито в два от 13-те кладенеца в Първомай. Уран е открит и в един кладенец в село Караджалово. Пробите са взети на 13 април, съобщи БНР. Водата от кладенците е спряна. Няма опасност за населението. Уранът е открит при рутинна проверка на ВиК - Пловдив.

НС. 

"Труд":

29 юристи ще коват законите в 44-тото НС

Законите в 44-тото народно събрание са в ръцете на 29 юристи. Икономистите в новия парламент са 55-има. Рекордно много са генералите - четирима, и журналистите - петима.

Най-много юристи има в парламентарната група на БСП - 10. Сред 95-имата на ГЕРБ има 8 експерти в областта на правосъдието. Сред тях е бившият конституционен съдия Георги Марков. Двама от знаковите юристи и бивши председатели на парламента Цецка Цачева и Михаил Миков сега не са част от новия състав на НС. Цачева е аут заради преференциите, а Миков нямаше право да кандидатства за депутат от левицата заради промените в устава на партията.

Арест. 

"Дума":

Задържаха двама от нападателите на екип на Нова телевизия

Двама от нападателите над журналистите Мария Милкова и Огнян Пенев са задържани на ГКПП "Калотина". Единият е Румен Мишев, с прякор Дуката. А другият - Стилян Георгиев. Третият охранител все още се издирва. Мишев е мъжът, удрял Пенев. Няма криминално минало, известен е в Драгоман като част от местна наказателна бригада.

Най-любопитна е фигурата на третия мъж Р. Ч., който още се издирва. Това е човекът, взел телефона на Милкова. Той има няколко фирми, една от които се занимава с хазарт и има казино по границата. Съдружник е и в тържището за плодове и зеленчуци "Слатина".

Побойниците работят във фирма "Омега 69". Собствеността й е свързана с бившата жена на бизнесмен с прякор Къро. Той пък е сочен като знакова фигура от близкото минало, част от високите етажи на групировката ВИС.

От фирма "Омега 69" изпратиха своето становище за инцидента на магистрала "Тракия". В него се казва, че осъждат "остро и категорично агресията по пътищата". Становището е подписано от Павел Петков. Убеден съм, че всяко противоречие може да бъде решено по мирен и човешки начин, казва той. Оказваме пълно съдействие на разследващите органи, които, вярваме, правят всичко възможно истината да излезе наяве, се казва в становището.

В писмото до медиите се твърди, че служителите им не се укриват и ще се явят, за да дадат показания.

Ремонти. 

"Сега":

Половин София ще е без топла вода от 3 до 14 май

Всички източни квартали на София остават без топла вода за времето от 3 до 14 май и от 1 до 11 август, съобщиха от "Топлофикация - София". Причина за това са започващи ремонти след тежката авария от началото на февруари, която остави стотици хиляди без отопление в продължение на няколко дни. Спиране на топлата вода ще има и от 1 до 11 август. За тези периоди на клиентите няма да се начисляват сметки за топла вода, уверяват от столичното общинско дружество.

"С цел временно извеждане от експлоатация на дефектиралия през зимата магистрален топлопровод, осъществяване на цялостен преглед на топлопреносната мрежа, както и за извършването на необходимите укрепвания на трасетата, подмяна на свързваща и секционираща арматура и спирателни кранове, в периода от 3 до 14 май 2017 г. и от 1 до 11 август 2017 г. ще бъде спряна работата на ТЕЦ "София Изток", пише в съобщението.

Статистика. 

"Монитор":

БГ семействата с телевизор и хладилник, но без компютър

Всяко българско семейство има телевизор и хладилник, но половината нямат компютри. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година. В момента в страната има около 3 млн. домакинства, като всяко е съставено средно от около 2,4 човека.

Според данните на статистиката телевизор и хладилник имат 99% от родните домакинства, а в жилищата на близо 1/4 има по два или повече телевизори. На трето място от най-разпространените домакински уреди е пералнята, която е налична при 92 на сто от семействата. Малко над 5 на сто обаче не могат да си купят по финансови причини, а 2,8% казват, че нямат нужда от уреда. Половината домакинства у нас разполагат с автомобил, като 4,1 на сто притежават две или повече коли. Малко над 14% нямат финансови възможности да си купят или да поддържат автомобил. В същото време повече от 35 на сто от семействата са заявили, че нямат необходимост от лека кола. Гаражи пък имат само 21,5% от домакинствата в страната.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини