Избягал затворник половин година се изхранвал от обири

Избягал от затвора в Казичене затворник е бил заловен от полицията в София, след като половин година бил в неизвестност и през това време успял да обере няколко апартамента. 

От прокуратурата съобщават, че мъжът е бил задържан във вторник букмейкърски пункт на „Еврофутбол“ в столичния квартал "Красно село". Данчо Спасов избягал от затвора на 4 ноември 2016 г., а за изчезването му властите съобщават едва половин година по-късно. 

Поредицата от документирани прояви на Спасов започват от 7 март тази година, когато в 7 районно управление в София е подаден сигнал от мъж, който съобщава, че от дома му е откраднат портфейл с голяма сума пари и банкови карти. На 20 март на жена подава сигнал на 112 за това, че синът ѝ бил измамен от мъж. Докато детето си играело на площадката пред блок в ж.к. „Лев Толстой“, към него се приближил непознат мъж и след като се представило за „г-н Николов“ му обещал „участие в томбола, с награда велосипеди“. За тази цел Спасов поискал от детето да му посочи адреса, на който живее. Детето се подчинило и завело Спасов до апартамента, в който живеел, след което мъжът го ударил в гърба и ребрата и го заплашил, че ако не му даде парите ще го пребие, като отнел от жилището сумата от 600 лв.

При друг случай от 27 март мъж съобщил, че синът му бил склонен от непознат мъж да го пусне в дома му в кв. "Надежда". След като влязъл в апартамента, мъжът отнесъл оттам златни бижута, часовник и други ценни вещи.

На 6 април в 9 районно е подаден сигнал от мъж за това, че малолетният му син бил изблъскан от мъж, докато отключвал вратата на апартамента, в който живее в ж.к. „Връбница-2“. Оттам той изнесъл златни накити.

Разследването по отделните случаи отвели полицията до избягалия от затвора Данчо Стоянов. В резултат на това 11 април е проведена полицейска операция от служители на СДВР. Стоянов е задържан, а в сряда е конвоиран обратно в затвора в Казичене, където трябва изтърпи оставащите 4 години и два дни от присъдата си.

Предвид обстоятелството, че Стоянов е многократно осъждан, като описаните по-горе грабежи се явяват извършени от него в условията на опасен рецидив, предстои изпращане на част от досъдебните производства в Софийска градска прокуратура (СГП), която ще продължи работата по осъществяване надзора върху разследването и респективно – прецизиране на правната квалификация на деянията, съобщават от прокуратурата. Отделно от това той ще бъде подведен под отговорност и за бягство от затвора. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини