Проследиха пътя на атентатора до смъртта му в метрото в Санкт Петербург

Мощният взрив в метрото на Петербург  между станциите "Сенная площадь" и "Технологический институт-2" отне живота на 14 души. Малко по-късно на станция "Площадь Восстания" бе намерена още една бомба - в пожарогасител, която бе обезвредена. Двете устройства са аналогични, с множество увреждащи осколъчни елементи - гайки и метални топчета. Днес стана ясно, че разследващите са проследили пътя на атентатора.

Разследването

Официалният представител на Следствения комитет Светлана Петренко днес изнесе информация пред медиите с повече подробности за разследването. Показания са дали над 40 очевидци на взрива, служители на метрото и екипажът на влака. 

На външните камери за наблюдение за намерени видеозаписи с момента, в който заподозреният излиза от дома си с чанта и раница. Домът е обискиран и иззетите множество предмети се анализират от експерти и криминалисти.

Акбаржон Джалилов

Вече се знае официално, че заподозреният за атентата е 22-годишният Акбаржон Джалилов, роден в Киргизия, получил преди години руско гражданство. Сред човешките останки в третия вагон на влака бе открита неговата ръка с жици по нея. Мощта на врива се равнява на 200-300 грама тротилов еквивалент.

Предполага се, че устройството е било в раница и се е взривило на тялото на Джалилов. Спецслужбите са проследили пътя на атентатора по камерите за наблюдение в станциите на метрото и по улиците на Санкт Петербург.

По чантата, която бе намерена на станция "Площадь Восстания" са открити генетични следи от Джалилов. Записите от видеокамерите показват, че бомбата е оставена от същия човек, който по-късно се взривява в участъка между "Сенная площадь" и "Технологический институт-2".

Различни версии в медии и в социалните мрежи

След взрива в социалните мрежи и в медиите се появиха информации за готвени атаки в други градове. Те бяха официално опровегани. Антитерористичните служби припомниха, че "единствените достоверни и точни" данни за терористична заплаха са официалните сеобщения НАК и ФСБ.

РИА Новости по-рано цитира свой източник от правоохранителните служби, според който взривното устройство в метрото може да се е взривило случайно и това е една от версиите на разследването. Тази информация засега на се коментира официално. 

Според други информации в медийното пространство атентаторът може да не е бил сам. Тази версия също се проверява активно.

Жертвите и пострадалите

По последни данни при взрива са загинали 14 души, в болница до момента остават 49 пострадали, съобщи руският здравен министър Вероника Скворцова, която лично координира работата на медиците в Петербург. Губернаторът на Петербург Георгий Полтавченко уточни, че 12 са в тежко състояние, 27 - в средно тежко..

Среди пострадалите има 4 чужденци - граждани на Белорусия, Узбекистан, Таджикистан и Латвия.

Във вторник вечерта Следственият комитет публикува имената на десет от жертвите, личността на които вече е установена. За разпознаването на другите четири трябва да бъде извършен ДНК анализ.

Телата на седем души бяха открити веднага, по-късно през нощта бяха намерени фрагменти от още 4 тела. Други трима починаха в болницата от раните си. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини