Девет загинали при взрива в метрото в Петербург, разследват тероризъм (видео)

Изображение 1 от 2

    По данни на "Коммерсант", Следственият комитет е завел углавно дело по чл.205 ("Терористичен акт") и 223.1 ("Изготвяне на взривни вещества и взривни устройства") от УК на РФ. 

    Рано е да се твърди, че взривът в петербургското метро е терористичен акт, уточни по-рано представителят на Главната прокуратура Александър Куренной. В отговор на въпрос ще бъде ли проверена работата на системата за безопасност на метрото, "която днес не е сработила", Куренной отбеляза, че с това се занимава следствието пред "Россия 24".

    Взривът стана около 14:40 московско време в участъка между станциите "Технологический институт" и "Сенная площадь".Взривът е станал в третия вагон, преди час са евакуирани всички пътници, ранените са транспортирани и им се оказва медицинска помощ.

    Първоначално се съобщаваше за два взрива, но е потвърдена информацията за един.

    По последни официални данни загинали са 9 души, 20 са ранени. Информацията е на Националния антитерористичен комитет (НАК). По-рано кметът на Санкт Петергург съобщи за 10 жертви.

    Сред пострадалите има деца. Медиите бяха призовани да не разпространяват предположения и хипотези за случилото се. Причината за взрива засега е неуточнена, но е ясно, че става дума за взривно устройство, има осколки.

    Центърът на Санкт Петербург е отцепен, транспортът не работи, хората се придвижват пеша. Има усилено присъствие на органите на реда, както цивилни, така и униформени. Над станцията "Технологический институт", където се срещат "синята" и "червената" линии на метрото кръжи въртолет. 41 екипа на бърза помощ са ангажирани заради тежкия инцидент. Затруднено е предвижването в северната руска столица, мобилната връзка е нестабилна, заради натоварването. Учениците остават в училищата, докато не пристигнат родителите им да ги вземат. Такситата обявиха, че ще извозват хората от центъра безплатно, както и останалия наземен обществен транспорт, който дублира спряното метро.

    По поръчение на Председателя на СК на Русия Александър Бастрикин за пълното, всестранно и обективно разследване углавното дело за взрива в метрото на Санкт Петербург, то се провежда от Главното управление за разследванне на особено важни дела на Следствения комитет на РФ.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини