Китай обяви, че ще строи нов мегаполис три пъти по-голям от Ню Йорк

Слабо известен район близо до обвитата в смог столица на Китай се оказа залят с желаещи да закупят имот, след като Пекин представи "исторически" план да строи нов град там. 

Сионган Ню Ериа ще бъде специална икономическа зона с площ близо три пъти по-голяма от Ню Йорк. Проектът за новия град бе обявени от висши ръководители на комунистическата партия в събота, с шумна правителствена пропаганда. 

Новият град на около 100 км югозападно от Пекин се описва като "стратегия от решаващо значение за хилядолетието".

Официалната информационна агенция Синхуа съобщи, че изграждането на Сионган ще намали замърсяването и задръстванията в 22-милионна столица на Китай, и ще "възвести нова глава в историческия преход на страната към координиран, устойчив и приобщаващ растеж".

Местните медии твърдят, цените на имотите почти са се удвоили в часовете след изненадващото съобщение.

Bloomberg съобщава, че надпреварата за имоти довела до задръствания по пътищата, водещи в областта, а местните хотели се препълнили с гости.

Наложило се местните брокери на недвижими имоти да затворят в понеделник, тъй като правителството спешно забрани продажбите в отговор на големото търсене. Ройтерс съобщи, че служители с високоговорители обикалят улиците, за да предупреждават за незаконната спекулация с имоти.

Онлайн реакцията наложи в китайските сайтове да се въведе "контрол на отрицателните коментари, свързан с изграждането [на новия град]".

Държавните медии сравняват новия град с Шънджън - богат южен мегаполис близо до Хонконг, част от икономическите реформи, които започна през 1980 г. бившият лидер Дън Сяопин. Китай създаде десетки "нови райони" през следващите години, а масовото жилищно строителство докара стотици милиони хора в градовете в тях. Критиците твърдят, че много от тях обаче са останали призрачни градове.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини