Бивш консул: Да се готвим за вълна бягащи от Турция

Бившият консул на България в Одрин Георги Димов заяви, че трябва да се готвим за вълна от бягащи от Турция след скандала с Холандия.

Конфликтът се разрази, след като холандските власти отказаха в събота разрешение за кацане на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който искаше да говори на митинг в Ротердам. Причината бяха съображения за сигурност.
След това властите в града попречиха и на турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая да се срещне със свои сънародници и тя беше изгонена от страната.

В отговор лично президентът Реджеп Ердоган обвини Холандия в нацизъм и я заплаши, че ще си плати. Днес беше обявено, че Анкара предвижда срещу Холандия редица санкции, сред които анулиране на сътрудничеството в разузнавателната дейност, а посланикът беше призован засега да не се връща.

Бившият ни консул коментира пред БНР скандала, който се случва на фона на кампанията на турското правителство сред сънародниците си в Европа "за" референдума за промяна на конституцията, която би дала много повече власт на президента Ердоган.

"Подобно на България, Западна Европа е на мушката на Турция. И да мине референдумът, и да не мине, последствията ще са едни и същи. Основното следствие от тези силно желани промени в конституцията е по-нататъшното и по-дълбоко разделение на турското общество – на тези, които подкрепят Ердоган и на неговите опоненти. Опонентите му са определяни като "терористи и не-турци". Трябва да се готвим за вълна бягащи от южната ни съседка", каза Димов.

Според него конфликтът ни засяга пряко като държава.

"По този начин и ние ще бъдем въведени в турските проблеми. Жертва сме на изборния туризъм, който е запазена турска марка. Трябва им подкрепа и отвън. Няма спор, че затоплянето на отношенията на Анкара с Москва е контрапункт на нейната западна ориентация. Това се доказа от визитата на Ердоган в Москва миналата седмица. Но това е временно и конюнктурно явление. И двата режима са притиснати в ъгъла", добави Георги Димов. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини