19 °C

Адв. Сърбова: Война между църквата и РЗИ няма

Адвокат Вера Сърбова е дългогодишен защитник на църквите в Пловдив, Лъки, Асеновград, Първомай и други населени места от Пловдивска епархия. Тя представлява и първомайската църква при решаване на казусите с църковната камбана.

Т.К.: Адв. Сърбова, правилна ли е интерпретацията за война между местната църква и Районната здравна инспекция в Пловдив.

Адв. В. С.: Твърдението, че църквата в Първомай съди РЗИ не е съвсем вярно. В медиите се говори за разгоряла се с пълна сила война заради църковната камбана. Всъщност, отец Георги Томов обжалва издаденото от РЗИ предписание да бъде намален шумът от църковната камбана. Предписанието е направено след като д-р Иван Тренов осъди Здравната инспекция за това, че не е реагирала на „опасния“ според него шум. Заседанието в районен съд - Пловдив вече е факт, а сега изчакваме неговото решение.

Т.К.: Какви аргументи използвахте в съда?

Адв. В. С.: Камбаната в този вид се използва от 1929 година. Тя бие в началото и в края на деня и шумът продължава най-дълго 43 секунди. Представихме експертиза от лекар и психотерапевт, които доказват, че този шум не може да увреди здравето на човек. Позовахме се и на научни изследвания за позитивното влияние на камбанния звън.

Освен това, намесата на РЗИ в извършването на религиозен ритуал, какъвто е биенето на камбаната, е намеса от страна на държавата в религиозните дела, което е недопустимо по Закон.

Т.К.:  Направихте ли сравнение между шума, издаван от камбаната и шума от мюезинът, който кани за молитва в джамия.

Адв. В. С.: Не, но дадохме пример с шума на моторите, който е много по-силен. Освен това наблизо до църквата е гарата. Трябва ли да преместим гарата, защото звукът от преминаващите влакове е много по-силен и дълъг?

Считам, че д-р Тренов (човекът, който инициира този казус – бел. на авт.) се отнася непочтено към църквата. Той е знаел къде си строи къща. Всеки, който живее до църква знае, че камбаната е част от религиозния ритуал. А какво да кажем за разпространените карикатури и упреци към свещеника. Църквата „Св. Георги“ не е била страна по спора на доктора с РЗИ. Но той ги осъди за бездействие и заради това оттам е трябвало да издадат предписание за намаляване на шума.

Т.К.: Защо поехте този случай, адв. Сърбова?

Адв. В. С.: Моя работа е и аз защитавам църквите в епархията. Но сега съм подготвила едно предложение, което чрез пловдивския владика искам да бъде внесено в Светия синод и Министерството на здравеопазването. С него искам да бъде изрично постановено, че държавните институции не могат да се месят в църковните дела. РЗИ има отговорност да следи и да се меси в транспорта, в здравеопазването, в образованието, но никъде не е казано, че може да определя правилата във вероизповеданието. А според Конституцията на България правото на вероизповедание е абсолютно право. Ако това беше разписано в закон, д-р Тренов нямаше да има претенции към РЗИ.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

 • 1
  До
  Доктор
  16 -6
  10:54, 10 мар 2017
  Докторът да отиде при някой негов колега, който да му прегледа главата и ако му каже, че е добре - и другия доктор да се прегледа! Другия вариант е да си отива в Буково и да слуша ходжата.
  • Ба
   бай Йордан
   7 -2
   15:00, 10 мар 2017
   Имам един сериозен въпрос към Амин и Кирякова. Кажете ми, мили мои, какъв е редът при посрещането на Владиката. Ясно е че трябва да се поклоним ниско и да му целунем ръка, ама след това можем ли да се изправим или трябва като вас двамата да си останем ниско приведени, за да сме готови за следващия път. Кое трябва да целунем първо – иконата или ръката на Митрополита.
   „Доктор”, ти хубаво пращаш Тренов в Буково, ама местото вече е заето от депутатския мъж – д-р Попов. Не ми се вярва Тренов да има някакви претенции към буковската здравна служба. Ти остави това, ами когато бях при него за последно, година да имаше, го попитах как се разбира с болните свещеници, имайки предвид дразгите. Хили се и ми вика: „абе ти знаеш ли, че сума време поп не ми е почукал на вратата. Вероятно се съмняват, че Бог лекува чрез моите ръце”. Работата е там, че наскоро пак опитах да се свържа, вдигна ми една примадона и ми каза - не може. Обадих се на рецепцията, но ми тръснаха такива цени, че май няма да се справя.
   А сега за камбаната! Миг на радост за едни в даден момент, в друг – радост за други.
   За нас – нерадост. Гледах и репортажите. Нищо вярно, мирише на помия отвсякъде. Корякова, недей да пишеш повече на тази тема. Само помисли. Докторът имаше толкова много пациенти в Първомай, че каквото и да се говори, дикиш няма да хване. Лошото е че времето минава, спорът не се решава, а в здравното обслужване сме много притиснати. И докато вие тука си правите пир, народът мре. Повече лекари са само от полза. Трябва да си много сляпа да не го виждаш. А Тренов си е направил втора къща в Пловдивския Бевърли Хилс и едва ли въобще ще си спомни за нас.
  • Па
   папата
   6 0
   07:28, 12 мар 2017
   Както казва папата: по-добре атеист, отколкото фалшив вярващ. Господ помага на добрите хора. Трудно ви е да схванете, че докторът струва повече от вас.
  • Др
   драгойновец
   0 0
   12:58, 20 мар 2017
   Някой знае ли дали д-р Тренов ще отваря центъра. Мисля че това е най-важното. Другото е тъпня.
 • 2
  До
  Докторка
  9 -14
  11:31, 10 мар 2017
  Докторът си е наред с главата и си е в правото си.... Виж коментара
 • 3
  Ам
  Амин
  5 -7
  12:24, 10 мар 2017
  Бог е навсякъде. Каквото и да правят светите отци, правят го в името на Бога. Камбаната звучи в целия град за да обикнем Бога, да откликнем на неговата покана да посетим Храма и да се преклоним пред Него.
  Когато се чуе биенето на камбаната се казва: “Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене, грешния”. И още: "Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марио, Господ е с Тебе! Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба, защото роди Спасителя на нашите души.”
  Амин.
  • Ан
   АнГин
   5 -3
   19:52, 10 мар 2017
   АнгУ е навсякъде. Каквото и да правят светите общинари, правят го в името на АнгУ. Камбаната звучи в целия град за да обикнем АнгУ, да откликнем на неговата покана да посетим общинътЪ и да се преклоним пред Него.
   Когато се чуе биенето на камбаната се казва: “ангУ, Сине Пърумайски, помилуй мене, грешния”. И още: "АнГувице Дево, радвай се! Благодатна Марио, АнгУ е с Тебе/тва не е много сигурно/! Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба, защото ти си с ангУ в нашите души.”
   АнГин.
 • 4
  Ам
  Амин
  2 -5
  13:47, 10 мар 2017
  Хора, днес очакваме чудотворната икона. Радост и спасение ще озари града. Елате всички да посрещнем Дядо Николай.
 • 5
  За
  Защо
  6 -3
  15:41, 10 мар 2017
  И в телевизионния репортаж и в това интервю истината остава някъде далеч във времето, когато биеше един часовник на всеки час и шумът беше нетърпим. Жалко , че толкова бързо се забравят ситуации,нагорещили преди време общественото настроение до червено. Иначе всички сме свикнали в религиозния ритуар - да бие камбана сутрин и надвечер, което право на църквата никой не оспорва.
  • От
   откачалка
   1 0
   07:31, 14 мар 2017
   На мен не ми пречи, значи вие ще търпите.
 • 6
  Аб
  абе я стига!
  4 -2
  20:44, 10 мар 2017
  Нещо истината е омазана яко! Тая госпожа с шапката знае ли, че Светата инквизиция се беше преродила в лицето на местното духовенство и дрънкаше камбаната на всеки кръгъл час?! Знае и се прави на ударена или .. ?! А докторчето против кой начин на биене е в крайна сметка - против кукувицата, против биенето по канон или и против двата начина?
 • 7
  Аб
  абе я стига!
  5 -2
  20:50, 10 мар 2017
  За какви Правила във вероизповеданието говори госпожата в края на интервюто? Откога биенето на кръгъл час стана едно от Правилата на вероизповеданието? И ако не е станало - кой наруши Правилата в Първомай? А Светия синод по този въпрос ще изкаже ли мнение?
 • 8
  Да
  да си решим сами спора
  5 -2
  22:26, 10 мар 2017
  Винаги съм смятала, че този казус не трябва да се решава в съда. Трябва да се търси споразумение на база християнски традиции, толерантност и история. Но за да се стегне до такова, всички трябва да направят компромис и да спрат да изопачават фактите според собствените желания.
  Какво ще кажете да се обсъди и предложи на Владиката следният вариант: махат се всякакви устройства за биене и модифициране силата на звука - камбаната да се бие на ръка, без усилватели, електронни чукчета, потенциометри и тонколони.
  Църквата да направи компромис със силата – ще се чува на по-малка площ.
  Осъдилите РЗИ наши съграждани да направят компромис с допустимите нива – ще бъде по-силно.
  Подписалите се в полза на камбаната граждани ще бъдат удовлетворени, защото тя ще звучи по същия начин, както е звучала десетилетия в града - автентично, без никаква електроника.
  Църковното настоятелство да направи компромис и да се откаже от часовници и нови технологии.
  Така всички правят отстъпка, без никой да е лишен от очакванията си.
  Да се определи един парламентьор, който да обиколи страните.
  След това Теодора да оповести позициите на всички.
  • 12
   123
   8 -2
   07:42, 11 мар 2017
   Твоето предложение не е новост. До 2000 година беше точно така и никой в града не протестираше. Откакто църквата започна да бие камбаната електронно започнаха ежбите. Всички първомайци, с които съм говорил, искат този проблем да се реши. Продължаването на спора не е в полза на хората, от която и гледна точка да погледнем. Акциите срещу семейство Тренови вероятно ги организираха Хубинови - бизнес интереси, а двамата свещеници много се изложиха.
 • 9
  Лю
  любопитен
  6 -8
  09:21, 11 мар 2017
  Д-р Тренов,кажете откъде сте взели парите,с които сте построили тази къща,която продавате за 260 000 евро? Отговорете как сте спечелили и парите за другата Ви къща? Защо я построихте до църквата? Защо Ви пречеше силата на звука на камбаната,като не сте живели в нея? Ако Вие,Д-р Тренов не отговорите на тези въпроси,и не се извините на гражданите на Първомай за създадените проблеми,ще се наложи да давате обяснения където трябва! Аз съм сериозен човек,с достатъчни финансови средства и не се шегувам. Имате точно 24 часа да помислите!
  • То
   точно време
   6 -1
   16:21, 11 мар 2017
   мойта къща е много по евтина....и аз ли да си помисля затова че не ви ща часовниците.
 • 10
  Чу
  Чудя се значи
  4 -1
  13:49, 11 мар 2017
  Какво ще кажете да се бие на ръка камбаната, без усилватели.
  Църквата прави компромис, да се чува по-тихо и хората доволни и спокойни.
  Не можем да не се съгласим, че това е истината.
 • 11
  От
  отегчен
  7 -2
  00:27, 12 мар 2017
  Защо се прикрива факта, че доктора и хората протестираха, когато се биеше на всеки кръгъл час и си бяха напълно прави?? Сега вече, като си мина на биене по канон, никой не протестира независимо дали е на ръка или с устройство. Бабата с шапката знае ли изобщо, че протеста беше за биенето на кръгъл час и как ще го коментира това с оглед на правилата във вероизповеданието?
  • По
   по канон
   4 -3
   08:02, 12 мар 2017
   бабата с шапкатае си е намерила явно ниша, защото за нейните адвокатски изяви много хора не се сещат и в родния й град...и готиният поп странно защо си изкриви душата, и двете комшийки се направиха, че не си спомнят за умопомрачителната сила на електронния часовник. човек трябва да има слухов проблем, за да не са го дразнели въпросните децибели. за "директорката"...или хубаво или нищо...нищо...отдавна камбаната не дразни никого, бие си сутрин и надвечер...по канон...
  • Ръ
   ръб
   1 0
   07:53, 15 мар 2017
   Канонът какво изисква? Да се бие на ръка без тонколони или да се бие електронно с усилватели! Всеки ден различен канон!
 • 12
  На
  нашенец
  3 -1
  08:34, 12 мар 2017
  Теодора,какво стана с идването на Митрополита?
  Нищо не отрази.
  Навремето Тренов идваше в Асклеп всяка седмица и с едно завъртване събираше 100-тина човека.
  Чудя се дали Владиката му се отдава?
 • 13
  Пр
  Прав
  3 -4
  11:14, 12 мар 2017
  В Първомай има и други добри лекари. Между тях е и още един кардиолог. Не съм чул някога някой от тях да е влизал в остър конфликт с когото и да било. То бива да го величаете този Тренов, бива, ама той просто си е един крив човек. Това е.
 • 14
  44
  4434343
  0 0
  18:45, 12 мар 2017
  Казахте ли на д-р Тренов за тази дискусия защото ако не знае всичко ще е загуба на време.
  Кирякова позвъни му на човека че го споминаме. Не го видях в църквата...може въобще да няма представа.

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини