Забраниха на дякон Филип да служи заради скандални снимки

Ловчанският митрополит Гавриил е наложил забрана за свещенослужение на дякон Филип заради скандални снимки, съобщиха от канцеларията на Ловчанска митрополия. 

На 5 март в катедралния храм "Света Троица" в Ловеч е бил ръкоположен за дякон Радослав Данков Калапиш от София. Документите за ръкоположението му били утвърдени от Епархийския съвет на Ловчанска епархия и Светия синод. 

В тях се е съдържало свидетелство за изповед, както и препоръка от уважаван свещеник от Софийска епархия, в чиято църква Радослав Калапиш се е черкувал. Въз основа на тази и друга изрядно оформена документация било извършено ръкоположението, уточняват от митрополията.

На 6 март в медиите обаче са разпространени фотографии и коментари, отнасящи се до личността на новоръкоположения дякон Филип, които не се съвместяват със сана, в който той е ръкоположен.

Сайтът "Афера" публикува фотоси на дякон Филип, в които той носи слънчеви очила, декорирани с листа на марихуана, държи демонстративно бутилки алкохол, показва татуировките си и пр. На много от снимките той е придружаван от един и същ млад мъж. 

 "За съжаление тези факти от личния живот на Радослав Данков Калапиш ни бяха напълно неизвестни към момента на ръкоположението. Във връзка с гореизложеното Ловчанският митрополит Гавриил налага забрана за свещенослужение на дякон Филип до пълното изясняване на фактите, свързани с поведението му, както в личен, така и в социален план, до момента на ръкоположението", се казва още в съобщението.

Насроченото за 19 март ръкоположение за свещеник на дякон Филип е отменено. 

 "Считаме за важно да опровергаем една от клеветите, които по повод ръкоположението на Радослав Данков Калапиш, бяха разпространени в медийното пространство. Посочено е, че Ловчански митрополит Гавриил "за 15 години като митрополит е низвергнал и прогонил около 15 авторитетни свещеници", посочват още от митрополията. 

Според митрополията, през 16-годишното служение на митрополит Гавриил са наказани с низвержение за много сериозни църковни провинения 8 свещенослужители. 

Същевременно свещеници от Ловчанска духовна околия излязоха с декларация по случая, след състояла се вчера редовна свещеническа конференция. Те подкрепят действията и решенията на Ловчанския митрополит и посочват, че не желаят да приемат в редиците си новоръкоположения дякон Филип, чийто "личен и социален живот петни достойнството на православния свещенослужител и на православния християнин въобще".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини