Днес е Стефановден!

Днес, на третия ден след Рождество се чества свети Стефан-първомъченик и първи служител в устройващата се Йерусалимска община-църква.

Членовете на синедриона, притеснени от делото на Свети Стефан като учител и чудотворец,  встъпили в спор с него. Но те не могли да противостоят на духовната сила и мъдрост, с която били изпълнени  думи му. Тогава те прибягнали до друго средство: възбудили срещу него народа, стареите и книжниците, като го обвинили пред синедриона, че уж хулил Бога и Мойсеевия закон. Намерили се лъжесвидетели, които потвърдили техните думи.

Повикали Стефан, но вместо да се защитава, той започнал да обвинява своите обвинители, че именно те непрестанно нарушават закона, макар да се хвалят с неговото изпълнение. Той припомнил всички благодеяния на Господа към еврейския народ: как Той го спасил от тежкото египетско робство, чудесно го опазил сред пустинята, дал му закон, устроил за него скинията, а след това и храма, пращал му пророци и проповедници, които му възвестявали за Христа; как тоя избран народ нарушавал Божия закон, убивал пратените от него пророци и най-после изпълнил мярата на своите престъпления, като разпнал Христа. "Твъдоглави и необрязани по сърце и уши – извикал Стефан, - вие всякога се противите на Светия Дух, както бащите ви, тъй и вие! Те убиха ония, които предизвестиха идването на Праведника, Чиито предатели и убийци станахте вие!" Тези думи възбудили яростта на слушателите: те скърцали със зъби и сърцата им се скъсали от злоба. А Стефан, изпълнен от Дух Свети, веднага прекъснал речта си, погледнал на небето към открилото се пред очите му божествено видение и радостно извикал: "Ето, виждам небесата отворени и Сина човечески да стои отдясно на Бога!" Тогава всички единодушно се нахвърлили върху него и като го измъкнали вън от града в Йосифовата долина, около Кедърския поток, започнали да хвърлят камъни върху него. А той се молил и казвал: "Господи Иисусе, приеми духа ми!" След това коленичил и извикал с висок глас: "Господи, не зачитай им тоя грях!" – и с тия думи починал.

Нито кротостта на Стефан във време на мъченията, нито последната трогателна молитва за враговете не укротила убийците. Те дишали злоба и гняв. От всички най-вече се ожесточавал един момък на име Савел, жесток гонител на църквата Христова –това е същият, който по-късно, просветен от Духа Божи, станал най-твърд и ревностен проповедник на истинската вяра и славен апостол Павел.

На 27 декември имен ден празнуват всички, които носят името: Стефан, Стефана, Стефания, Стефка и др. Някои от носещите имената Венцислав, Венцислава, също приемат св. Стефан за свой закрилник, защото името Стефан се превежда като венец.

В народния бит този ден присъства като третият от Коледните празници, трапезата е месна, а в някои краища на България се извършва ритуала ладуване – млади моми се събират и гадаят за любов и женитба.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ли
    Литературен поздрав
    12 0
    09:13, 27 дек 2014
    Христо Ботев, "Борба"
  • 2
    Че
    Честит празник на имениците
    18 0
    09:33, 27 дек 2014
    Google: "Джордж Карлин бг"
  • 3
    Го
    Гошко - кмета
    8 -1
    13:17, 27 дек 2014
    Да ви е жив и здрав Стефчо Атанасов.Вечният съветник.Тъп като галош,прост и неграмотен ,но съветник.Догодина ,пак го изберете.Гарвановското меше.
  • 4
    !!
    !!!!!!!
    0 0
    19:09, 27 дек 2014
    Христо Ботев - вестник "Знаме" от 04.04.1875г. бр.13
Последни новини