Путин помилва жена, осъдена за държавна измяна

Руският президент Владимир Путин помилва жена, осъдена за държавна измяна - 8 години след като тя изпратила есемес за придвижване на руски танкове към Грузия.

Това се случва по време на кратката война между двете страни през 2008 г., припомня  Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че помилването от държавния глава, особено в случаи на измяна, е рядкост в Русия. 

През 2008 г. 47-годишната Оксана Севастиди изпратила есемес на приятел, работещ за грузинските тайни служби, след като видяла руски танкове, спрели на гарата в Сочи, близо до границата с Грузия. 

През януари 2015 г. тя била арестувана от агенти на руските тайни служби. Присъдата, произнесена през март 2016 г., близо осем години след извършване на деянието, предвиждаше седем години затвор в лагер в района на Иваново, на североизток от Москва. 

Жената отрича обвиненията, твърдейки, че не е знаела какво работи нейният приятел. В кратко изявление на Кремъл се обяснява, че Путин е решил да помолва Севастиди в знак на хуманност. 

Следващата седмица тя ще бъде освободена от затвора в Лефортово, където се намира в момента, съобщи адвокатът й Евгений Смирнов, цитиран от руската информационна агенция "Новости".

Дипломатическите отношения между Русия и Грузия бяха прекъснати след светкавичната война през 2008 г., по време на която руската армия навлезе на грузинска територия, припомня Франс прес.

Русия има военни контингенти в Абхазия и Южна Осетия - двете грузински сепаратистки области, признати от нея за независими държави.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини