Мъжете миришат на сирене, а жените на лук?!

Учени от женевската компания за миризми и аромати "Фирмених" са установили, че мъжете миришат на сирене, а жените - на лук и грейпфрут, съобщават в. Дейли телеграф" и в. "Дейли мейл", като се позовават на изследване, публикувано в сп. "Ню сайънтист".

Учените, ръководени от Кристиан Щаркенман, взели проби от потта на 24 мъже и 25 жени, които са били 15 минути в сауна или 15 минути са се упражнявали на велоергометър.

След анализ на пробите екипът установил, че потта на жените съдържа големи количества серно съединение, което няма мирис. Смесено с бактериите, които обикновено се съдържат под мишниците обаче, се превръща в миришещия на лук химикал тиол.

Мъжете се потят по различен начин. Те отделят големи количестна мастна киселина, която няма мирис, но която замирисва на сирене под действието на ензимите, произвеждани от бактериите под мишниците на мъжете.

Според екип от независими хора-тестери женската пот мирише по-неприятно от мъжката.

Експертите предполагат, че резултатите от изследването може да се използват за създаване на дезодоранти, които са изключително предназначени за жени или за мъже.

Тим Джейкъб, който е специалист по науките за миризмите в кардифския университет, е убеден, че миризмата на човешката пот зависи от гените, от начина на хранене, от сапуните, с които човек се мие, и от дрехите, които носи.

Специалисти от университета "Райс" в Тексас казват, че потта на мъжете зависи от настроението им, а жените подсъзнателно могат да подушат кога един мъж проявява сексуален интерес към тях.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини