ДАМТН: Препълнени газови бутилки най-често избухват

Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти при използването им за битови нужди. Това показва анализът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

От агенцията отчитат, че продължават нарушенията на бензиностанции и газостанции, които пълнят газови бутилки за битови нужди без да разполагат с необходимото оборудване. По този начин се застрашават живота и здравето на хората. През миналата година инспекторите на ДАМТН са съставили наказателни постановления за над 20 000 лв. за подобни нарушения.

Проблемът е много сериозен и не трябва да бъде подценяван. Само за първия месец на тази година са регистрирани 17 случая на произшествия с газови бутилки за битови нужди, като при тях са пострадали 4 души.

Негативната тенденция се запазва през последните години като за 2016 г. общо тези инциденти са били 248, а през предходните три години между 199 и 217. Заради зачестилите случаи на инциденти при употреба на газови бутилки за битови нужди, ДАМТН разпространява важна информация за потребителите. Продължават и проверките в цялата страна на бензиностанции, газостанции и пълначни пунктове.

Хората трябва да знаят, че когато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнят газовата си бутилка с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора.

Единствено на лицензираните пълначни пунктове, специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние. При всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността ѝ. Периодично се проверява и винтила на бутилката с пенообразуващо веществото, за да предотврати пропускане/изтичане на газ.

Не по-малко важно е и потребителите да купуват технически изправни газови бутилки, което може да бъде проверено от табелата им. Там ще намерят задължителна информация за годината и месеца на техническия преглед, на който е преминал уредът, като той е със срочност от 10 години.

При избор на газова бутилка е важно същата да няма корозия (ръжда) и да са налични задължителните предупредителни текстове върху газовия уред, върху опаковката му и върху предупреждаващата го инструкция, в което да бъде указано подходящото място за използване - на открито място или в закрито помещение, в което е осигурена достатъчна вентилация.

Газовите уреди, ползвани в заведения за обществено хранене, задължително следва да са регистрирани и преминали периодичен технически преглед, удостоверен със стикер, съдържащ номер на лицензията на органа за технически надзор, датата на прегледа и годината на следващия преглед, уверяват от агенцията по метрология.

Припомняме, преди дни в заведение във варненски мол избухна пожар след неправилно съхраняване на газовите бутилки в помещението за готвене. По информация на moreto.net четири години преди инцидента с гръмналата газова бутилка в заведението, фирмата-собственик е обжалвала в съда забрана за използване на пропан бутан. Ограничението е било наложено от Службата по пожарна безопасност.

През март 2013-та година, Административният съд е постановил Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да отмени заповедта и да заплати 740 лева разноски по делото.

Още в края на 2012 година от фирмата са поискали отмяна на заповедта за спиране използването на уреди, работещи с пропан-бутан в ресторант "Годзила". Тя е била издадена от началника на Първа районна служба по пожарна безопасност в морската столица след извършена проверка на 5 ноември.

След пожара бе наложена глоба и лишаване от лиценз на надзорника, одобрил газовата инсталация и позволил неправомерното съхранение на бутилките.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини