Съдебна сага: Лисабон предава на Италия бивша агентка на ЦРУ

Бивша агентка на ЦРУ, осъдена в Италия за отвличането на египетски имам през 2003 г., ще бъде екстрадирана от Португалия след дълга съдебна борба.

Това предадоха АФП и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Предстои ексшпионката Сабрина де Соуза, която има двойно португалско и американско гражданство, да бъде преместена в затвора в град Порту, съобщи нейният адвокат Мигел Магаляеш Силва.

Той добави, че клиентката му ще бъде екстрадирана веднага, щом приключат формалностите между португалската и италианската полиция.

Съд в Португалия взе решение за екстрадиция още през януари м. г. Трябваше да го изпълнят през юни, но това се забави от серия обжалвания.

Изтезават отвлечен египетски духовник, Де Соуза само превежда

Имамът Абу Омар беше отвлечен в Милано на 17 февруари 2003 г. при координирана операция на италианските тайни служби и ЦРУ.

След това мюсюлманският духовник беше прехвърлен в Египет, където според адвокатите му е бил изтезаван.

През септември 2012 г. италианският Върховен апелативен съд потвърди присъдите от 7 до 9 години затвор за един американски военен и 22-ма агенти на ЦРУ, включително Де Соуза. Впоследствие нейната присъда беше намалена до 4 години.

Де Соуза признава, че е била преводачка на екипа, организирал отвличането, но отрича да е участвала пряко в операцията.

Процесът беше първият в Европа, свързан с програмата на ЦРУ за тайно отвличане и прехвърляне на заподозрени за тероризъм в специални затвори, където те биваха разпитвани и изтезавани, припомня АФП.

Програмата беше част от антитерористичната стратегия на администрацията на Буш след атентатите на 11 септември 2001 година.

Коментари в сайта

Последни новини