От ДБГ обвиниха ГЕРБ и БСП в ”мокра поръчка” срещу Кунева

Зам.-председателят на ДБГ Димитър Танев обвини ГЕРБ и БСП в "мокра поръчка" срещу Меглена Кунева заради замразените плащания по европроекти в образованието.

От просветното министерство, което сега се оглавява от подалия оставка бивш заместник на Кунева Николай Денков, съобщиха, че общо 180 млн. лв. е стойността на осемте конкретни проекта по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", за които одитът на ЕК е установил проблеми. За тях може да бъде наложена финансова корекция. 

Днес обаче Димитър Танев защити лидера на своята партия във Фейсбук: 

"Брюксел спря парите, заради Кунева“ или омертата на ГЕРБ и БСП! 

Няколко дни страната се тресе от скандала за спрени пари от Брюксел. Служебният министър проф. Денков (уж удобен и отляво, и отдясно) всеки ден си прави пресконференции, за да обясни колко е виновна Кунева и как чиновничката Цв. Герджикова начаса трябва да си ходи. Първата, защото, за да спре източването на евросредства пое на ръчно управление за три месеца оперативната програма след скандала с парите за ромските фондации, а втората, защото уж носела пряка отговорност за управлението на програмата.

Нито дума за това, че самият Денков измисли и прокара през Брюксел програмата. Нито дума, че повече от година бившият министър проф. Танев беше едновременно и управляващ, и получател, но тогава това не беше проблем за неговия заместник - Денков, и той не напусна МОН. 

Разбира се, колко е удобно да „спестиш“, че твоя шеф на кабинет – Иван Модев, е бил управляващ директор до месец декември 2016 г., и е организирал и провел ромската схема. Че чиновника Цв. Герджикова няма как да носи вина, защото е станала директор месец след одита от ЕК… 

Но какво значение имат и фактите, и констатациите на Брюксел, когато вчера се сглоби мощната медийна машина! Презентации и внушения в централни новини, в предизборна кампания, няма как да стане без едновременната намеса на  централите на ГЕРБ и БСП. 

А защо ли?

Ами как да си обясним, че Нинова едва промрънка за спрените средства, защото ако беше вдигнала високо червения си юмрук той щеше да се стовари върху сина на партийния си функционер Тодор Модев - Иван Модев. 

Или за мълчанието на Борисов, който ако беше размахал ятагана, щеше да го отнесе Дончев, защото какво е правил или къде е блял като вицепремиер по еврофондовете, та да му убегнат ромските схеми.

Омертата, омертата обяснява мълчанието на ГЕРБ и БСП. Омертата за оста ГЕРБ -БСП през Дончев-Денков-Модев! Ама и някой трябва да свърши мократа поръчка срещу РБ и Меглена Кунева, без да се цапат ръцете на ГЕРБ и БСП… 

О, клети ми Денков и Крумова! (Малина Крумова - служебен вицепремиер по еврофондовете - б.р.)". 

Кънев: Предателството на Борисов и Кунева струва 2 млрд. лв. 

Предателството на г-н Борисов и на г-жа Кунева към десните заплашва да струва 2 млрд. лева на българското образование, коментира междувременно в Русе лидерът на ДСБ и "Нова Република" Радан Кънев, цитиран от БТА. 

По думите му заради замразените плащания учители, университетски преподаватели и българската наука са застрашени да загубят тази сума - "най-голямото финансово очакване, което имаме в този национален приоритет от десетилетия насам".

Кънев каза още, че Борисов е признал, че е знаел за проблемите в програмата, "но не е направил нищо, защото си е пазил коалицията".

"Т.е. Кунева му трябваше, за да разцепи РБ и да контролира неговите лидери с постове", подчерта той. 

След избухването на скандала Бойко Борисов заяви, че е било голяма грешка, когато при изключително сложни условия правели коалицията, да дадат на своите коалиционни партньори образованието. Тогава Йорданка Фандъкова и други учители не му говорели с месеци. 

Самата Меглена Кунева отвърна, че думите на експремиера са част от предизборната кампания на ГЕРБ, а писмото от ЕК се чете некоректно.

Коментари в сайта

Последни новини