Дават на прокурор 100 обществени поръчки в отбраната

Доклад за обществени поръчки в отбраната, констатирал недобри практики и нарушения, е предаден на служебния премиер и е изпратен на прокуратурата.

Приблизително над 100 са различните обществени поръчки, в които има някакви нередности.

Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната в служебния кабинет Стефан Янев. Той участва в брифинг след края на двудневната годишна конференция на началника на отбраната в София, предаде БТА. 

Попитан какъв е резултатът от ревизията на предходното ръководство на МО и към кои други държавни институции ще бъде насочен този доклад, министърът посочи, че ревизия в пълния смисъл на думата още не е завършила, проверки продължават и в момента по различни направления и дейности, които са предвидени да бъдат проверени. 

Към момента е завършен доклад по отношение на проверка на състоянието на обществени поръчки в отговорностите на МО. Вчера докладът е подписан и предаден на служебния премиер, а по препоръка на проверяващите органи този доклад е изпратен и до прокуратурата. 

Открити са недобри практики, открити са нарушения, и тези неща са описани в доклада и са изпратени на съответните институции да ги проверят. Ако има нарушения, те ще се произнесат, посочи Стефан Янев. 

На уточняващ въпрос министърът каза, че ще има нарочна пресконференция с по-конкретни данни.

5600 души не достигат в армията

5600 души е недокомплектът в Българската армия, съобщи Емил Ефтимов, изпълняващ длъжността началникът на отбраната вицеадмирал. 

Като основна причина за недостига на кадри в армията той посочи материално-техническото осигуряване, екипировката, снаряжението и размера на заплащането. 
Евтимов поясни, че през годината са проведени над 250 учения. 

Той даде положителна оценка за участието на българските военнослужещи в преодоляването на последиците от различни природни бедствия и оказване на помощ на населението.

На преден план началникът на отбраната изведе и ролята на Българската армия по охраната на българската граница, където за 2016 г. са участвали повече от 6 000 военнослужещи. 

Като заключение вицеадмирал Ефтимов подчерта, че въпреки всички проблеми, армията ни запазва своята боеспособност и е в състояние да гарантира националния ни суверенитет.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    62
    624138
    0 -2
    15:36, 14 фев 2017
    Това са комунистическите изпълнения. Почнаха в типично техен стил. Няма да си гледат работата по изборите, ами ще се занимават с отмъщения. Така Бай Ганьо прави избори..Резил.
  • 2
    22
    222
    2 0
    16:14, 14 фев 2017
    ГЕРБ смениха дори и чистачките........
  • 3
    Мо
    момент в гроб
    1 0
    18:05, 14 фев 2017
    Дораха от кол и въже и им дадоха власт, ама какво да правят. То едно парче хляб за тях. Ама шефовете им обществени поръчки, туй онуй. Те са за съжаление назначенията им .. за едно парче хляб!

Още новини

Последни новини