Ракети бяха изстреляни срещу Израел откъм Египет

Няколко ракети са били изстреляни по израелското пристанище Ейлат на Червено море откъм египетска територия. Египетските власти започнаха разследване по този повод, съобщи интернет сайтът "Ал Ватан".

Отговорност за обстрела междувременно пое египетският клон на "Ислямска държава", предаде ТАСС, цитирайки палестинската агенция "Маан", която от своя страна се позовава на разпространено от джихадистката групировка съобщение.

В него терористите обявяват "началото на война срещу израелския враг", като се добавя, че по територията на еврейската държава са били изстреляни седем ракети.

По-рано вчера пресслужбата на израелската армия съобщи, че южната част на страната е била обстреляна с ракети откъм Египет. В град Ейлат е била обявена въздушна тревога.

"Няколко ракети бяха изстреляни срещу Израел от Синайския полуостров, но нашата противовъздушна система "Железен купол" ги прехвана", се казва в съобщението. Жители на града, цитирани от Асошиейтед прес, чули няколко експлозии. Няма информация за пострадали.

Ейлат е най-южният курорт на Израел, където има хиляди чуждестранни туристи и летовници. В миналото градът неведнъж е бил обстрелван откъм египетския Синайски полуостров, където действат радикални ислямистки групировки. Египетските власти водят непрекъсната битка с тях.

Вчера израелската армия нанесе удар по сирийски позиции на Голанските възвишения в отговор на изстрелян оттам танков снаряд, предаде АП. Няма данни за пострадали от снаряда. Израелският удар е бил насочен срещу "военна позиция на сирийския режим".

Голанските възвишения са сирийска територия, контролирана от Израел след 6-дневната война през 1967 г., и двете страни са формално в състояние на война, припомня БТА.

Израел не се намесва в гражданската война в Сирия, бушуваща от близо 6 г., но предприема ответни удари по сирийски позиции, когато оттам идват заблудени изстрели. Смята се също, че Израел нанася въздушни удари по военни доставки, предназначени за радикалната ливанска шиитска групировка "Хизбула", която е съюзник на сирийското правителство в борбата му срещу бунтовниците.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини