Проверяват извънредно всички тунели в страната

Регионалният министър разпореди 24-часов режим на работа в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус". Срокът за пускане на движението обаче е до 12-14 февруари.

До блокадата на магистралата се стигна, след като в неделя 64-годишната Елена Горанова загина на място при инцидент в тунел "Ечемишка". Тя пътувала с брат си, когато корозирал панел пада върху колата им. Аутопсията показа, че ламарина от падналата лампа е пробила черепа на пенсионерката.

Регионалният министър Спас Попниколов, който тази сутрин разпореди на АПИ до часове да му бъдат предложени варианти за спешно възстановяване на движението през тунел "Ечемишка", се включи лично в последното заседание на комисията в Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Тя бе сформирана в неделя, за да проучи състоянието на авариралото съоръжение и да набележи мерки за пълното му обезопасяване. 

Сред предложените различни варианти на проектантски решения, беше избрано старата осветителна конструкция в тунел „Ечемишка“ да бъде демонтирана с цел максимално бързо възстановяване на движението в тръбата за София. 

Преценено бе, че укрепване на съществуващата конструкция би отнело по-дълго време и няма да гарантира 100 % безопасност. 

Срокът, даден за възстановяване на движението, е 12-14 февруари. 

Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов пък разпореди спешна проверка на всички тунели в страната, съобщиха от пресцентъра на АПИ. С негова заповед ще бъдат сформирани експертни групи, които ще направят извънредните огледи.

Докладите за настоящото им състояние, както и предложения за мерките, които е необходимо да бъдат предприети, трябва да бъдат представени в агенцията до петък, 10 февруари. 

28 са тунелите по републиканската пътна мрежа. Те са на територията на областите София, Враца, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян.

Въведен е още един алтернативен маршрут за движение на камионите над 12 тона, пътуващи от София за Варна и Русе, поради ограничаването на тежкотоварния трафик в участъка между пътен възел „Витинска река“ и пътен възел „Правец“. 

Товарните автомобили над 12 тона, пътуващи за Варна и Русе, могат да преминават по Подбалканския път I-6 София – Казанлък - Гурково, след което през Прохода на Републиката да достигнат Велико Търново, и да продължат по път I-4 Велико Търново – Бяла до Варна или Русе.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    гражданин
    0 0
    18:16, 7 фев 2017
    Мдааааа, както винаги "СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА" - някой трябва да пострада за да започне нещо спешно в България.

Случаен виц

Последни новини