15 °C

Д-р Попова: Най-важно за депутата е да е честен, работлив и откровен с хората

Д-р Катя Попова беше народен представител в 43 Народно събрание. Тя взе участие в 3 парламентарни комисии - по икономика и туризъм, по здравеопазването и за българите в чужбина. През мандата си беше член на групите за приятелство с Австрия, Германия, Китай и Русия. Направи 4 запитвания към министри и беше сред вносителите на 9 законопроекта. По време на мандата си имаше приемни в общините Първомай, Стамболийски, Раковски, Садово, Брезово.

В момента е номинирана за народен представител в 8 от общините на област Пловдив.

Д-р Попова, по мнението на Ваши критици Вие сте била непозната за избирателите в областта и сте станала депутат благодарение на случайността 15/15. Сега сте предложна от 8 организации в Пловдивска област. На какво се дължи тази ваша популярност?


Благодаря на хората, които ми повярваха и ми дадоха доверие в аванс и мисля, че достойно да защитавах техните интереси. За мен е чест и отговорност да ги представлявам в Парламента. Затова изказвам своята благодарност и признателност за подкрепата им. Смятам че положих много усилия да отстоявам техните интереси и да бъда близо до тях. Проведох много срещи както в населени места от община Първомай, така и в цялата област Пловдив.

Това интервю е възможност да направя отчет пред тях-моите избиратели. За мен най-важното, че мога да погледна всеки в очите и да сложа ръка на сърцето и да кажа, че не съм участвала в никакви далавери, не съм използвала за лични интереси политическото си положение и правата, които са ми дадени от статута на Народен представител. Политическата коректност изисква да благодаря и на кмета Ангел Папазов, както и на кметовете на другите общини в областта, защото без тяхното съдействие много от нещата, които успях да направя нямаше да се случат.

Решихте ли дали ще приемете тези номинации? Ще излезете ли отново на „политическия пазар“?

Номинацията е преди всичко отговорност и много работа. Аз имам сили, волята и енергията да продължа да работя за жителите на област Пловдив. Приемам номинацията с благодарност. Сега се надявам да ме изберат, за да продължа започнатите проекти.

Аз съм лекар и в душата си го нося желанието да помогна на хората. Вече и в другите общини виждат, това, което първомайци отдавна знаят – готовността ми и енергията която влагам в работата си.

В кое се покриваше вашата представа за работата на депутат с реалността и в кое се разминаваше?

Работата в пленарна зала е една много малка част от работата на Народния представител. С ръка на сърцето мога да кажа - до влизането ми в Парламента и аз нямах представа каква точно е работата на един депутат. Сега знам, че нещата са по-различни от това, което виждаме отстрани – ежедневието е много динамично и натоварено.

Заседанията в Народното събрание започват в 9 и продължават до 14 часа. Но обикновено тогава започва работата на парламентарните комисии или работа в политическите групи, а след това има и „кръгли маси“ – среща с граждански или професионални организации, на които се дискутират различни актуални проблеми. Аз обикновено съм участвала в такива срещи във връзка със здравеопазването и социалнозначимите заболявания. НС е домакин на среща, например, за превенция на рак на шийката на матката, за белодробни заболявания, за защита на децата, подложени на домашно насилие. В една такава дискусия, в която участвах, разбрах колко голям проблем е насилието върху жени в България, че всяка четвърта жена е жертва на агресия. Изключително съм впечатлена от срещата си с жените – военни от всички родове войски. Между тях имаше дами – полковници. Имала съм срещи с дамски бизнес организации и много други.

Понякога тези „кръгли маси“се провеждат до късно вечер –след 8, дори 9 часа вечерта.

Ние изпълняваме и представителни функции –присъстваме на честване на годишнини, поклонения, митинг-зари, празници и други.

На първо място в работата ми са срещите с избирателите. Пловдив област е много голяма и затова е трудно да се обхване.

Какъв личен принос имате в законодателната работа на Парламента?

Относно моето участие в законодателната работа на Парламента:

Законопроектите, подготвени и внесени с мое участие са 9. Един от тях- Законопроектът за изменение на Закона за Висшето образование. Приносът ми е резултат от от срещата ми с граждани, които поискаха конкретни промени. Участвах активно в законопроектите за изменение на още няколко закона. Единият от тях е Закона за движение по пътищата – една норма с много голяма социална тежест, която имаше за цел да повиши безопасността на участниците в движението и наказанието им при неспазване на закона. Отделно от това участвам в друг законопроект,който реши една несправедливост. До влизането му в сила ситуацията беше следната – ако при случайна проверка се установи, че един водач е употребил алкохол, веднага му се отнема шофьорската книжка. Когато обаче шофьор е убил човек на пешеходна пътека, той можеше да шофира докато съдът не се произнесе по неговата вина. Т.е. имаше отлагане на наказанието, което се разминаваше драстично с наказанието на административно нарушение.

Участвала съм при внасянето на Законопроектът за изменение на закона за електронните съобщения, на Закона за културното наследство, на Закона за местното самоуправление.

Участвах и при работата на ПП ГЕРБ за изменение в Конституцията с цел съдебна реформа.

С какво не се справихте?

Предсрочното разпускане на Народното събрание за съжаление прекъсна работата по редица законопроекти и тези от тях, които са стигнали до зала, но не са минали на второ четене ще трябва да бъдат започвани наново в следващия парламент. Не успях да доведа до край проекта за канализацията и водоснабдителната система в Градина и трайното използване на горските масиви в Градинската гора. Имаме проект за енергийна ефективност на училището в Дълбок извор и Медицински център I, но не стигна времето да подпишем договор. Не ми стигна времето за още много неща, които бяхме планували и подготвили.

С какво искате да бъде запомнено Вашето участие във властта?

Тези Законопроекти, в които аз съм участвала са приложими и са от голямо значение за всеки човек, бих казала че са със социална тежест.

Когато станах народен представител, първите стъпки ми бяха да се запозная с проблемите в селата. На местно ниво ги знаех и от преди това от работата ми като общински съветник и общински ръководител на местната организация на ГЕРБ.

Успех бяха трите проекта по ПУДООС в Татарево, Градина и Буково за площадки за отдих; Прокарахме вода до гробищата в Татарево и Бяла река; уредихме въпроса за превоз на учениците от село Татарево, помогнах за осигуряването на 10 000 лв за църквата в Дълбок извор. Но Буково ми беше кауза от първия момент. Аз се влюбих в природата на това село, то е на прекрасно място, но за съжаление е без вода. Проектът за водоснабдяване на Буково отне година и половина, за да стигнем до подписването на договор. На 9 .11. 2016 той беше факт и е хубаво това, че заедно с водопровода ще бъде оправена и инфраструктурата и ще се асфалтират улиците в селото. Благодарна съм на кмета Папазов, който подготви всички необходими документи.

Фактът че този проект е в процес на изпълнение говори, че в ГЕРБ не делим общините на малки и големи и проектите на малки и големи, а откликваме там, където има нужда. Затова мога само да бъда благодарна на г-н Бойко Борисов, благодарение на когото успяхме да решим този и други проблеми.

Беше ли грешка Методи Андреев да е в листата на ГЕРБ?

Г-н Андреев е десен човек, защитава десни възгледи и има десни идеи и затова е нормално той да е в листата на една дясноцентристка партия, каквато е ГЕРБ.

Кой ви помогна да навлезете в работата на народен представител? Имахте ли съмнения дали трябва да заемете това място?

Специални благодарности на председателя на групата – Цветан Цветанов за помощта и отзивчивостта му. Помогнаха ми и хората с опит - Менда Стоянова, Силвия Хубенова. Здравко Димитров беше първият, който ми се обади когато разбра, че имам достатъчно гласове, за да стана народен представител, поздрави ме и ми каза: „Да не си посмяла да се откажеш!“. След това той беше първият, който ми показа Парламента. В последствие помощ получих от Цвета Караянчева, която е един много слънчев и позитивен човек. 

Какво мислите за ограничението, което наложиха в БСП народните представители да работят като такива не повече о 12 години?.

Раздвоена съм. Първата година навлизаш в материята постепенно. Един мандат е времето, след което може да кажем, че се чувстваш подготвен. За 12 години вече един народен представител е изграден политик. Затова не е добре да има такава мандатност, това ще доведе до текучество. Знаем, че в големите демокрации има наследствени сенатори, в камарата на Лордовете в Англия това е задължение, което се предава в родовете. В същото време може би е добре да има възможност народните представители да бъдат отзовавани – когато не удовлетворят очакванията на избирателите си. Тези, които те изпращат трябва да могат и да те върнат. Личното ми мнение е, че трябва да бъдат направени промени в избирателния закон. Но все пак най-важното е да си честен, работлив и откровен с хората.


 


Интервю на Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

 • 1
  Пъ
  Първи
  19 -6
  15:32, 6 фев 2017
  Голям смях!
 • 2
  Хр
  Хрътювец
  15 -4
  15:36, 6 фев 2017
  Налъмите в общината цъфнаха
 • 3
  9|
  9|9
  22 -4
  15:50, 6 фев 2017
  Това някаква много дълга подранила първоаприлска шега ли е?
  Случайността, а не доверието я изстреля в НС. От протоколите на цялата първомайска община гласовете за ГЕРБ са 3270, а преференциите за № 9 - само 1000 и пак благодарение на късметлийското съвпадение.
 • 4
  11
  1111
  15 -7
  16:07, 6 фев 2017
  Страшно големи злобари сте.Спокойно времето ще покаже.
 • 5
  Д-
  Д-Р ОХ БОЛИ
  24 -17
  16:30, 6 фев 2017
  Катя попова може да се гордее с мръсотиите, който стори в рпу- първомай.
  С очернянето на един достоен човек като васил налбантов и редица други служители.
  Може да се гордее с това, че нищо ама нищо, което се е случило в град първомай не е станало с нейно съдействие.
  Може да се гордее даже и с това, че вече няма да е депутат, за което и благодарим.
  • Фе
   Фесовец
   14 -2
   16:39, 6 фев 2017
   Напротив.Хубаво,че плати Налбантов бая парички на хора да го оправят. Хляб без кора няма.
 • 6
  Хъ
  хъката-мъката
  17 -4
  16:47, 6 фев 2017
  Д-р Попова не е участвала във нито един законопроект, свързан със здравеопазване.
  Явно е по-наясно с други работи.
 • 7
  Ам
  Амин
  3 -9
  16:52, 6 фев 2017
  Църквата в Дълбок извор не е единствената църква,... Виж коментара
 • 8
  Да
  Да
  22 -4
  17:24, 6 фев 2017
  Първомай трябва да се гордее, че винаги праща в НС най-безличните и безполезни депутати. С Катя Попова вече сме за Гинес.
 • 9
  Дя
  Дядо Матейко
  9 -6
  19:44, 6 фев 2017
  Хубаво е Катето дето пррокара вода до гробето в татарево и бла река ама да прекара и във всички гробища та и другите умрели хаир да видят. Но може би с това ще се захване другия мандат тогава и мръсна вода ще прекара та месата ни по лесно да отиват в ряката ток също е хубаво да прекара в гробето че зимъска ни треперат кокалято. Когато стане за трети мандат депутат вече депутат с опит може и интернет да ни прекара щото е много скучно в това гробище. Всички в гробето знаят за Катето и с нетърпение чакаме изборите и дано ве живите я изберете че понякога когато не стигат живите и не мъртвите души се включваме. Айде сполаай ви и да знаете там където сме не сега ще дойдете и ве след време.
 • 10
  Не
  Не
  11 -4
  21:07, 6 фев 2017
  Стойчо Шапатов вдигна високо летвата на използването на депутатството за личен интерес. После Иван Николов и Божанов пробваха, но бяха тъпи и не постигнаха много. Мутафчиев нали е от партията на Стойчо, ползва неговия опит и постигна повече за себе си. Катето е най-тъпа от всички, успя да окраде само спонсорите си от Първомай.
 • 11
  Ба
  бай Йордан
  9 -6
  22:52, 6 фев 2017
  На тази снимка д-р Попова се е изложила с макяжа. Изглежда подпухнала и пребледняла. Може би е била уморена от правенето на проекти за добруването на първомайци. Чарът обаче не може да бъде прикрит току-така.
  Хъка-мъка, спокойно! Все някога ще се върне към старата си дейност в Първомай. Може и тебе да лекува. Дето се вика, чука на вратата.
  Амине, голяма идея ми се върти в главата. Колко струват всичките свещи, дето се палят в черквата за една година? Да вземе някой депутат да ви подари цялата сума, белким хората да не се бъркат в джоба при посещения. Малък град сме, бързо ще се разпространи новината за стореното добро, а и всички ще са доволни - ти, депутатът и хората.
  Дядо Матейко, ако го няма гробето, половината бизнес в Първомай ще фалира. Затова облагородяването му, гробето имам предвид, е грижа за подобряване на бизнес климата в града.
  До "Да" и "Не". И двамината бъркате. Депутатите винаги са оправяли и себе си, и вас. Щях да кажа "и нас", но нещо не ми харесва посланието.
  Вие, всичките, пишки нямате ли си, та сте тръгнали с политика да се занимавате.
  Тедо, смени я тази снимка. Кофти и е макяжа на докторката.
  • Ам
   Амин
   3 -6
   09:11, 7 фев 2017
   "Спаси ме, Господи, защото не остана праведен, защото няма верни между синовете човешки" (Пс. 11:1). Ние сме нищи духом и да видим това ясно, да го осъзнаем, в смирение и покаяние да го понесем - това сигурно е единственото достъпно и спасително дело за нас днес..
   Много често когато Бог наказва нашите тела, всъщност спасява душите ни.
   Този, който върви към Бога, ще бъде защитен.
   До самата кончина на човека страстите запазват способността си да се надигат в него и не му е известно кога и каква страст ще въстане; по тази причина, докато диша, той трябва непрестанно да вика към Бога, като Го моли за помощ .
  • Ан
   АнГин
   4 -1
   11:38, 7 фев 2017
   Спаси ме, АнгУ, защото не остана праведен,четейки тия герберски прокламации защото няма верни между синовете герберастки" (Пс. 11:1). Ние сме нищи духом и да видим това ясно, да го осъзнаем, в смирение и покаяние да го понесем - това сигурно е единственото достъпно и спасително дело за нас днес..
   Много често когато АнгУ наказва нашите тела особенно женските, всъщност спасява душите ни.
   Този, който върви към АнгУ, ще бъде защитен.
   До самата кончина на човека страстите запазват способността си да се надигат в него и не му е известно кога и каква страст ще въстане; по тази причина, докато диша, той трябва непрестанно да вика към АнгУ, като Го моли за помощ .
 • 12
  Ба
  бай,бай
  11 -5
  08:19, 7 фев 2017
  Бай Йордане ,чини ми се , че и ти си от ония дето "оправяха" Първомайци.
  • Ба
   бай Йордан
   5 -3
   14:33, 7 фев 2017
   Бай, бай, Амин, 112, вие работа нямате ли си! По цял ден киснете във форума.
   Преди много години ви оправях, но в друго време, друг строй, а и градът беше много по-голям. Сега кретам криво-ляво, както се казва - едвам нося бастуна.
   Ти не се кахъри, нито един неоправен няма да остане, а и като гледам - много кандидат оправячи са се наточили. Навремето Амин го нямаше, но сега виж го какъв е напет.
   Тедо, как се слагат ухилени човечета.
 • 13
  11
  112
  8 -3
  10:04, 7 фев 2017
  Не се казва "макяж" п.....ако, а "макиаж.
  • 11
   112
   5 -4
   08:07, 8 фев 2017
   Д-р Попов, сигурно и ти едвам носиш бастуна. Бай Йордан си призна, признай си и ти.
 • 14
  00
  007
  12 -2
  18:07, 7 фев 2017
  "Но все пак най-важното е да си честен, работлив и откровен с хората." - тука вече се осра, тези качества не са ти присъщи докторице!
 • 15
  11
  1111
  4 -5
  10:19, 8 фев 2017
  До 112. Що не пуснеш жена ти на д-р Попов да видиш дали носи бастуна.Веднага горката ще те забрави.
  • 11
   112
   3 -1
   11:10, 9 фев 2017
   Много приказки, нула възможности. Както и за всичко друго.
 • 16
  По
  погнусен
  5 -9
  12:25, 8 фев 2017
  Е то бива, бива... ама се оляхте.. с времето злоба... Виж коментара
 • 17
  11
  112
  3 -3
  15:20, 8 фев 2017
  До фалшивия 112. Няма логика след първия си коментар , да се опитам да се подигравам с хората.Много лесно те могат да разберат кой е индивида/ката. Дано Бог ти прости.

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини