Населението в Източна Украйна бедства заради боевете

Положението на гражданското население в Източна Украйна достигна критични нива в районите, засегнати от ескалацията на боевете с проруските сепаратисти.

Това заяви австрийският външен министър Себастиан Курц, който в момента е председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

Той съобщи, че хиляди хора са без вода, ток и отопление при много ниски температури. Курц настоя да бъде предоставен достъп за наблюдателите от Организацията и хуманитарните служители. 

Президентът на Украйна Петро Порошенко хвърли цялата вина върху Русия.  

Най-засегнати от новите изблици на насилие са жителите на град Авдеевка: 

"Нямаме осветление, няма вода, нямаме и газ. Температурата вкъщи е осем градуса. Не знам какво да правим с децата", сподели жител на Авдеевка. 

Записвахме се в списък за хуманитарна помощ. През деня не достигна. Снощи започнаха да обстрелват, тук до палатките стигна дори парче от шрапнел. Не знаехме как да се приберем, каза жена от Авдеевка. 

Щабът на украинската армия съобщи снощи, че бунтовниците продължават артилерийския обстрел по позициите на армията край град Авдеевка. Снаряд е попаднал в пететажен жилищен блок снощи, за щастие без жертви, съобщи агенция УНИАН. 

Командир на сепаратистите в Източна Украйна е загинал тази сутрин, след като автомобилът му се взриви насред град Луганск, съобщи агенция ТАСС. 

Олег Анащенко ръководеше управлението на народната милиция на самопровъзгласилата се Луганска народна република. При експлозията, причините за която са неизяснени, е загинал още един човек. 

По данни на ООН в конфликта досега са загинали около 10 хиляди души.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини