Пуерто Рико прави референдум да стане ли американски щат

Губернаторът на Пуерто Рико разреши да бъде произведен референдум за или против статут на американски щат.

Пуерториканците ще гласуват отново за или против островът им да стане един от американските щати на референдум с необвързващ характер, предаде БТА.

Сега Пуерто Рико е със статут на американска територия.

Референдумът ще бъде произведен на 11 юни и на него гласоподавателите ще избират между две възможности: едната е щат, а втората - независимост или свободно асоцииране. Ако мнозинството предпочете втория вариант, през октомври ще бъде свикан нов референдум, на който гласоподавателите ще избират между независимост и свободно асоцииране. 

"Колониализмът не е вариант за Пуерто Рико", каза губернаторът Рикардо Росельо. "Това е въпрос на граждански права. Ще дойде времето, когато САЩ ще трябва да отговорят на очакванията на 3,5 милиона граждани, искащи пълна демокрация." 

Според застъпниците на щатския статут референдумът ще допринесе островът да преодолее продължаващата вече десетилетие икономическа криза, тъй като среща трудности да преструктурира дълга си в размер на 70 милиарда долара и е изправен пред настояванията на федералните власти за нови мерки за строги икономии.

Ако американският Конгрес в крайна сметка разреши Пуерто Рико да стане 51-ия щат, островът ще получава допълнителни 10 милиарда долара федерално финансиране на година, а публичните институции и общините ще могат да искат обявяване във фалит, нещо което в момента е забранено според местното и федералното законодателство. 

Привържениците на статута на щат твърдят, че по този начин територията ще получи повече равноправие. Пуерториканците са граждани на САЩ, които обаче нямат право да гласуват на президентски избори, а представителят им в Конгреса има само ограничени права за гласуване. 

Освен това островът внася пари в социалното и здравно осигуряване, но не се ползва със същите привилегии като останалите щати. Около половин милион души са напуснали Пуерто Рико, за да се преселят в континенталната част на САЩ през последното десетилетие и затова местните власти разполагат със свиваща се база от данъкоплатци, при положение че трябва да търсят нови източници на приходи въпреки увеличените данъци и такси за битови услуги. 

Пуерториканците са гласували досега на четири референдума, но те никога не са предизвиквали действия от страна на Конгреса, който има последната дума за промени в политическия статут на Пуерто Рико. 

В предизборната кампания президентът Доналд Тръмп не каза дали подкрепя Пуерто Рико да стане щат и заяви единствено, че Конгресът трябва да вземе предвид желанията на пуерториканците.

Коментари в сайта

Последни новини