КЕВР: Водата гарантирано поскъпва за следващите 3 г.

Граждани и неправителствени организации остро разкритикуваха бизнес плана на Софийска вода, в който е залегнало увеличение на водата в София с 18%.

Според разчетите сега действащата цена на водата от 1.82 лв. за кубик в столицата ще скочи на 2.16 лева за кубик. Окончателната цена ще влезе в сила един месец след закрито заседание на регулатора, като очакванията са това да стане най-рано през месец март, предаде Дарик. 

Бизнес планът на Софийска вода предвижда до 2021 година водата в София да поскъпне с 47 % в сравнение с цената в момента. Така един кубик вода ще струва 2.69 лв. Изчисленията сочат, че за четиричленно семейство разходите в София ще скочат между 3 и 5 лева месечно според консумацията.

Същевременно "Софийска вода" трябва да намали общите загуби във водоснабдителната си мрежа от 53% до 39% през следващите 5години. 

По време на откритото заседание днес изпълнителният директор на дружеството представи от какво е провокирано поскъпването. По негови думи средства ще бъдат вложени в намаляването на водните загуби, подобряване на обслужването и инвестиции. 

"Поскъпване на водата ще има в цялата страна, в някои от градовете повишаването на цената ще е значително", обясни Димитър Кочков, член на държавния регулатор. 

Дружеството има заложени 15 показателя за качество, които в дългосрочен план трябва да достигнат определени нива, уточни Кочков, цитиран от БНР. 

Ако Софийското ВиК дружество не спази изискванията за качеството на водата и не намали броя на авариите, това ще бъде взето предвид при определянето на цените, но чак след третата година, т.е. има гарантирано поскъпване за първите три години. 

Водоснабдителната мрежа е на 60-70 години и е дошъл моментът, в който тя рухва и трябва да бъде възстановявана, допълни експертът. 

Запитан дали новата цена на водата ще затрудни част от хората и ще ги постави в невъзможност да плащат, Кочков коментира идеята за водни помощи по подобие на енергийните и подчерта, че ВиК дружествата могат да направят свои социални програми.

По време на обсъжданията представители на потребителските и гражданските организации определиха поскъпването като непосилно за повечето софиянци. Те предупредиха за възможни протести и поискаха оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. 

Според тях планираните 194 млн. лв. за инвестиции от "Софийска вода" са малко, тъй като се пада по около 28 лв. на човек годишно.

В залата имаше и въпроси как след увеличаването на цената ще се подобри качеството на водата. 

Някои столичани заявиха, че тяхното недоволство ще бъде разбрано под прозорците на КЕВР, а други се заканиха, че ще водят съдебни дела.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини