АБВ и ”Движение 21” се коалираха за предсрочните избори

Лидерите на АБВ и „Движение 21“ Константин Проданов и Татяна Дончева подписаха коалиционно споразумение за съвместно участие на предсрочните избори.

"Амбицията ни е да дадем реална алтернатива с конкретни работещи послания.  Беше осъзната необходимост и от двете формации, че лявото пространство в този си вид е неефективно и е необходимо то бъде заздравено, консолидирано, да се търси обединение и то не на аритметически принцип, а около ясни приоритети на идейна основа", заяви след подписването Проданов.

По думите на новия лидер на АБВ и двете партии, независимо една от друга, са стигнали до извода, че имат идейна близост. Той уточни, че имат и своите различия, но не търсят да ги заличат на всяка цена. 

„Всяка от формациите ще пази своята идентичност, но тръгваме на тази битка с ясното съзнание, че правим нещо в ляво-центристкия спектър, което да даде алтернатива на всички хора, които не желаят да гласуват с отвращение за пореден път или за партиите на статуквото, или за поредния обаятелен демагог или популист“, добави Проданов.

Той подчерта, че самите преговори са били доста дълги и интензивни, защото искали да изгладят съществените различия в програмите си. 

„Целта ни беше от самото начало да не залагаме идейни мини, които бихме могли да настъпим по-късно и да ни взривят“, каза той.

Според него комбинираната експертиза на АБВ и "Движение 21" им позволяват да покрият един много широк спектър от социално-икономически сфери. 

Дончева: Имаме генерация от 35-40 годишни с голям потенциал

Най-силното ни оръжие в тези избори е посоката ляво-център, предложенията, които ще трябва да се борят с популизма, защото са ефективни, премислени и работещи, заяви на свой ред Татяна Дончева. 

„Смятам, че в АБВ и „Движение 21“ има генерация от 35-40-годишни млади хора, които може би не са толкова известни колкото лидерите на АБВ и мен, но са хора с много сериозен политически потенциал. Те ще бъдат лицата на истинското ляво-– център“, каза Дончева. 

По думите й, сериозните политици, които разбират истинските проблеми на днешния ден, могат да загърбят сложни отношения в миналото и да си подадат ръка в името на България, без да се вторачват в неща, повод за конфликти и раздели. 

„Движение 21" ще допълни към коалицията своите 3 приоритета, които ние заявяваме от няколко години, а именно образованието и културата да бъдат национален приоритет, който се изразява и в мястото, което дейците на културата и образованието ще получат в листите, и в бюджета, и в законопроектите“, каза още Дончева. 

По думите ѝ приоритет ще бъде и съдебната реформа – радикална и свързана с промени в Конституцията, както и с условията за бизнес, предприемачество и упражняване на труд. 

На подписването присъства създателят и вече бивш лидер на АБВ Георги Първанов.

По-рано той коментира, че това е нормална част от процесите в лявото пространство и двете формации имат общ генезис и много общи приоритети. По думите му новата коалиция „би могла да бъде сериозна алтернатива” и обеща да помага, макар и извън „оперативната политика”. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини