US доклад: Правителството в Кабул не се справя без НАТО

Афганистанските сили продължават да отстъпват пред бунтовниците и губят територии, откакто в края на 2014 г. поеха от НАТО отговорността за сигурността.
Констатацията е от американски доклад, публикуван днес и цитиран от ДПА и БТА.

Опасения, че правителството и въоръжените сили на Афганистан няма да са състояние да контролират без чужда помощ територията на страната звучаха още през 2015 г. Затова тогавашният президент на САЩ Барак Обама се отказа от плана си бързо да съкрати американските сили в страната.

Към средата на ноември м.г. под контрола или влиянието на правителството са били 57,2 процента от 407-те окръга в Афганистан.

Това е с 6,2% по-малко, отколкото през август, и 15% по-малко в сравнение с ноември 2015 г., отбелязва специалният главен инспектор за възстановяването на Афганистан.

Най-малко 9,2 милиона души, почти една трета от афганистанското население, живеят в райони, за които се водят боеве. Около 2,5 млн. души са на територии под контрола или влиянието на бунтовниците, което е по-малко в сравнение с преди три месеца, когато са били 2,9 млн.

Не е ясно обаче защо намалява населението, живеещо под пряка власт на талибаните. Може би конфликтът е предизвикал доста по-голямо вътрешно разселване на хора от очакваното.

Статистически данни на ООН, публикувани в понеделник, сочат, че на близо 640 хиляди афганистанци се е наложило да напуснат домовете си през 2016 г.

Афганистанското правителство и сили за сигурност се нуждаят от продължителна подкрепа и не могат да оцелеят без помощта на донорите, се посочва още в доклада.

Числеността на афганистанските сили за сигурност е намаляла, а жертвите сред армията са се увеличили.

Тежки боеве в провинция Хелманд

Афганистанските сили заявиха във вторник, че отблъскват настъпление на талибаните в южната провинция Хелманд.

Ройтерс уточни, че двете страни съобщават за ожесточени сражения.

По-рано талибани нападнаха правителствени позиции в окръг Сангин, където ислямистките бунтовници напреднаха много през последните две години.

В района са били изпратени сухопътни подкрепления и въздушна подкрепа.

Говорител на талибаните каза, че те са превзели най-малко 25 правителствени контролни пункта и са убили над 100 войници и полицаи.

Представители на армията заявиха, че афганистанските сили са убили поне 19 и са ранили 25 талибани.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини