По света се издигат над 60 стени по границите

По света днес има 66 стени по междудържавните граници, което е четири път повече, отколкото преди 25 години пише Франс прес.

Обзора си, цитиран и от БТА, агенцията разпространи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за строителство на стена по границата с Мексико.

Към момента на рухването на Берлинската стена преди четвърт век в света имаше 16 стени, издигнати с цел защита на границите. През 2016 г. според Елизабет Вале, изследователка от Университета в Квебек, те са 66, построени, за да разубедят мигрантите, но и от съображения за сигурност, предаде АФП.

Между 2006 г. и 2010 г. САЩ издигнаха над 1000 километра заграждения по границата с Мексико, за да спрат незаконната миграция и трафика на дрога. Разделителната преграда, наречена "Завеса тортиля" е оборудвана с прожектори и камери за наблюдение.

Заграждения против притока на мигранти се издигнаха по много граници в Европа.

България издигна 30-километрова ограда по границата си с Турция и миналата година започна удължаването й.

През 2012 г. Гърция издигна метална преграда с дължина 10,3 километра покрай река Еврос (Марица) на границата с Турция.

Македония издигна телена ограда по границата си с Гърция близо до Гевгели.

В Унгария през септември 2015 г. бе издигната телена ограда с височина 4 метра по границата със Сърбия. Миналия октомври бе издигната подобна ограда и по границата с Хърватия.

Австрия започна през декември 2015 г. изграждането на преграда с дължина 3,7 километра по границата със Словения. Словения пък постави заграждения от бодлива тел по протежението на 150 километра от 670-километровата си граница с Хърватия.

Във Франция през декември 2016 г. бе завършено изграждането на стена, която да попречи на незаконни мигранти да проникват тайно в камионите в Кале, отправящи се към Великобритания.

Стената е висока 4 метра и дълга 1 километър. Финансирана е от Лондон в размер 2,7 милиона евро. Строителството започна след премахването на големия бежански лагер "Джунглата" край Кале.

Испанските анклави в Мароко - Сеута и Мелиля, са обградени с телени огради, които са трудни за преодоляване.

През 2014 г. Израел приключи изграждането на бариера дълга 242 километра по границата с Египет. През последните месеци 17 километра от нея бяха направени по-високи, от 5 на 8 метра.

Между 1993 и 2013 г. Индия построи по границата си с Бангладеш стена дълга близо 4000 километра, за да възпре контрабандата, незаконната миграция и навлизането на престъпни въоръжени групи.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини