Режим на ток, свещи и землянки в парламента

БСП и ГЕРБ влязоха в остър спор в парламента има ли криза в електроенергийната система на страната. В спора влязоха режим на тока, свещите и землянките.

Социалистите алармираха, че електроенергийната система на България е в състояние на тревога. 

Българските граждани да бъдат спокойни, енергетиката е в стабилно състояние и няма никакви рискове за нея, отговори ресорният министър Теменужка Петкова, която дойде в парламента.

Депутатите от ПГ на "БСП лява България" Жельо Бойчев и Таско Ерменков съобщиха на брифинг, че от ЕСО са изпратили писмо на министър Теменужка Петкова, в което предупреждават, че електроенергийната система на България е в състояние на тревога. За това още сутринта алармира бившият министър Румен Овчаров.

По време на изявленията им депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика Делян Добрев започна да задава въпроси към колегите си от БСП. На място веднага пристигна и енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Вие какво препоръчвате на хората, чухме, че ситуацията е тревожна, ги попита народният представител от ГЕРБ Делян Добрев.
Препоръчвате да се запасяваме със свещи ли, коментира той.

„Струва ми се, че тревогата е само във вашите виждания“, посочи Делян Добрев. „Спомняме си по ваше време наистина се запасявахме със свещи“, допълни народният представител от ГЕРБ.

„Всъщност в какво обвинявате Теменужка Петкова в това, че не може да контролира времето ли“, каза още той.

В отговор Жельо Бойчев коментира, че за БСП е важна истината, а вчера министър Петкова е казала, че те лъжат.

„Днес не твърдим нищо само показваме фактите, такива, каквито Българския енергиен електросистемен оператор ги е изнесъл“, заяви той. 

„Ако имате съмнения относно тях, кажете какво точно не ви харесва, това че България реално внася електроенергия, че България по същество е в режим на тока и ограничава големите си индустриални производства“, посочи Бойчев. 

„Състоянието на българската електроенергетика е в тревога“, заяви той. 

По същество в България има режим на тока, той все още е само за индустриалните предприятия“, обясни Бойчев. 

Таско Ерменков обясни, че на практика има исторически най-ниското ниво на завирени обеми в комплексните язовири за последните 10 години, при положение, че сухи години не е имало.

„Няма повече възможности за използване на ВЕЦ-овете по тези язовири“, допълни той. По думите му наличните въглищни запаси в централите са чувствително под регламентираните количества според писмото на изпълнителния директор на Българския енергиен електросистемен оператор. 

Няма никакъв риск и проблем с електрическото захранване на българските граждани. Хората трябва да бъдат спокойни и да не обръщат внимание на това, което колегите от БСП се опитват - да създадат някакъв изкуствен проблем, каза на брифинг в парламента министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини