Британец е картографирал Луната преди Галилей

Чертежи и документи от XVII в., съхранявани в архив в Западен Съсекс, доказват, че скромният и малкоизвестен английски астроном и математик Томас Хариот е картографирал Луната преди Галилей, съобщи в. "Дейли мейл".

През последните четири века Галилео Галилей е смятан за бащата на модерната астрономия.

Гледайки през прочутия си телескоп, той е създал подробни карти на Луната и впоследствие е помогнал да се опровергае убеждението, че Земята е център на Вселената.

Славата на италианския философ обаче почива по-скоро на саморекламата, която си е направил през XVII в., отколкото на епохални открития, твърди британският вестник.

Човекът, който е картографирал Луната, е Томас Хариот, роден през 1560 г. Той е изпреварил Галилей, като е показал на света как изглежда лунната повърхност, близо 6 месеца, преди италианецът да покани обществеността да разгледа офортите му през декември 1609 г.

Хариот вече бил съставил карта на Луната през юли същата година, показват документи, чиято дата е упомената. Неговият собствен телескоп е бил толкова мощен, колкото и този на Галилей, но англичанинът не е бил толкова суетен. Хариот е учил в Оксфордския университет, бил е богат и не е жадувал за слава.

Докато италианецът жънал славата за "откритието" на лунната повърхност, англичанинът тихо наблюдавал звездите и картографирал лунните пейзажи. Обявено бе, че тези "лунни карти" ще бъдат изложени по повод Международната година на астрономията.

В изложбата, която ще бъде организирана през лятото в Чичестър, графство Съсекс, ще бъдат показани също оригинални чертежи на Хариот на спътниците на Юпитер, слънчевите петна и Халеевата комета.

Документите от архива в Западен Съсекс описват интереса на Хариот към Луната и убедително доказват, че той е победител в съревнованието за картографирането на Луната.

Първият му чертеж носи дата 26 юли 1609 г. и според експерта сър Патрик Мур е "произведение на изкуството". Сър Мур заяви пред Би Би Си: "Хариот е видял планините, кратерите и т.н. морета на лунната повърхност".

Друга заслуга на Томас Хариот е, че е донесъл картофа в Европа през юли 1586 г., след експедиция във Вирджиния, започнала през 1585 г. Хариот дал картофа на сър Уолтър Роли и той го засадил в имението си в Ирландия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини