Важни трикове за шофьорите през зимата

Най-добре е да караме по следите на автомобилите, минали преди нас. Освен това, дори да изглежда чист, пътят в бързо-променящо се време като това през последните дни, може да е заледен. Така че трябва да се спазва много по-голяма дистанция, спрямо колата пред нас. Това съветва Филип от „Bri4ka”.

„Вашият автомобил, колкото и да е сигурен, дори да може да спре по-рязко от този през вас, не се знае, ако автомобилът отпред се завърти, какво можете да направите вие, освен да се ударите в него”, посочва Филип пред NOVA.

Не трябва да се дава пълна газ, ако колата ви затъне в пряспа, така положението само се влошава.

„В момента, в който автомобилът започне да боксува, ако има пряспа той ще се окопае”, пояснява Филип. „За да потеглим, включваме на първа и тръгваме плавно”.

Когато колата боксува трябва да търсим по-добро сцепление. Може да се опитаме с рязко отпускане на и натискане на съединителя да я измъкнем от пряспата.

„Не се мъчете да излезете от коловоза. Не бързайте да спирате или да ускорявате, задръжте една скорост”, съветва Филип в случай, че колата влезе в коловоз в снега.

Той подчертава, че за зимата трябва да сме подготвени с нови гуми, които са най-много на три години.

Преди да завали снега е необходимо да напръскаме със силиконов спрей уплътненията на вратите на колата и ключалката. Ако те са замръзнали, не трябва да използваме сила, защото можем да скъсаме уплътненията или да счупим дръжката на вратата на автомобила.

При влизане в колата е необходимо да изтупаме снега от обувките си, защото в последствие той ще се изпари и ще замъгли стъклата, ако не го направим.

След запалване на колата, трябва да качим температурата вътре максимално високо. После включваме и фаровете, за да загреят и едва след като автомобилът е загрят, започваме да чистим стъклата от снега, но не с ръка или ръкавица.

Филип съветва, когато колата е паркирана наравно през зимата да не дърпаме ръчната спирачка, тъй като при много студено време накладките могат да залепнат и при освобождаване да се скъсат жилата на спирачката.

Веднага щом температурите станат положителни е добре да измием колата на автомивка, като се почистят и пода и калниците.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Оп
    опитко
    0 0
    11:52, 19 яну 2017
    бих добавил...ако не тръгне напред,опитайте внимателно назад,за да си осигурите поне малко място да се засилите! ако колата е седяла повече време на едно място,под нея има по-малко сняг!..опитвайте и на полусъединител,като "шевна машина" на тласъци,но внимателно!...въртенето на волана,по малко в двете посоки ,също помага в подобни ситуации,но забравете за ръчната спирачка до напролет!!!!!....да не забравя>> никога не сипвайте вода на предното стъкло,пък и на задното:)за разлеждане!!!..... в критична ситуация може да вържете въжето за теглене през джантата и гумата на буксуващото колело,поне на две места,ако е възможно,внимавайте да не се осуче на полуоска!не се смейте,но 5-6 стари чорапогащника вързани на възли през гумата помагат колкото вериги,да не е и по-добре,ако сте се сетили да ги набавите в резерв и има от кого:)...последно>тесните гуми са за предпочитане в сняг!
Последни новини