36 стотинки за чадър или шезлонг на плаж край Царево

От това лято туристите на плажа на морски плаж „Къмпинг „Нестинарка", който се намира в община Царево, ще заплащат по 36 стотинки за 1 бр. чадър и същата цена за 1 бр. шезлонг на плажа, съобщиха от туристическото министерство, след като днес МС взе решение за отдаване на концесия на 6 морски плажа.

Това са първите процедури, които се провеждат след приетите промени в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и в минималните критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж, обясняват от ведомството на Николина Ангелкова.

За всичките шест морски плажа, кандидатите са подавали предложения, които включват цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг с ДДС, както и размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане - т. нар. „роялти" в проценти, като всеки от тези елементи има съответна тежест за определяне на крайния победител в процедурата, предаде Труд. При някои от процедурите е предвидено участниците да предложат и инвестиции за подобряване на туристическия продукт по смисъла на Закона за туризма, като те могат да са за осигуряване на улеснен достъп до ивицата, създаване на нови или подобряване на услугите и др. По този начин се отчитат индивидуалните им характеристики, така че в дългосрочен план условията на тях да бъдат подобрени в полза на туристите. В предложеното роялти се отчитат прогнозните разходи за управление и поддържане на съответния обект и приходите от неговата експлоатация, като то се залага в специална формула, заложена в приетата Методика, за да се изчисли годишното концесионно плащане за всяка година от периода на концесията.

Избраният концесионер на плаж "Къмпинг Нестинарка" е "Перла турист" ООД. Фирмата е предложила и средства за подобряване на туристическия продукт на плажа в размер на 578 079 лв. без ДДС за целия срок на договора и роялти в размер на 4,35 на сто. За процедурата са подадени две заявления с оферти за участие, като на второ място е класиран „Плат Ем Джи Ди" ЕООД.

Значително ще се намали цената за плажните принадлежности и на плаж „Обзор-юг", община Несебър.

Проведеният конкурс е спечелен от „Еспи Агро" ООД, които са предложили цена за 1 бр. чадър в размер на 3 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 3 лв. Размерът на предложеното роялти е 1,33 на сто. От фирмата-кандидат са предложили и 10 000 лв. без ДДС инвестиции за всяка година от срока на договора за концесия за подобряване на туристическия продукт по смисъла на Закона за туризма от гледна точка на обичайните групи, посещаващи морския плаж, в т.ч. ученически и детски лагери. Други оферти за участие, освен тази на спечелилия участник, не са подадени.

За концесионер на плаж „Къмпинг „Оазис", община Царево е определен „Оазис бийч" ООД. Концесионерът се задължава да предлага цена за 1 бр. чадър в размер на 6 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 6 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Предложеното роялти за тази морска ивица е в размер на 1,5 на сто. Други оферти за участие, освен тази на спечелилия участник, не са били подадени.
Определеният концесионер на морски плаж „Свети Влас-изток" в община Несебър - „Венид Бийч" ООД, е предложил цена за 1 бр. чадър в размер на 8 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 8 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Оферираното роялти е в размер на 4,45 на сто. Други оферти за участие, освен тази на спечелилия участник, не са подадени.

На друг плаж в същата община - „Нов плаж „Свети Влас", фирмата „Венид Бийч" ООД е предложил цена за 1 бр. чадър в размер на 8 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 8 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Предложеното роялти е в размер на 4,452 на сто. Други оферти за участие, освен тази на спечелилия участник, не са били подадени.

Определен е концесионер и на морски плаж „Дюни-юг", община Созопол - „ГБС-ТУРС" ЕАД. Концесионерът се задължава да предлага цена за 1 бр. чадър в размер на 7 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 7 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Фирмата е предложила и да отдели средства, предвидени за инвестиции за реализиране на идеен проект за подобряване на пешеходния достъп до морския плаж за целия срок на договора за концесия, в размер на 15 000 лв. и по 500 лв. допълнително за всяка година за срока на договора за концесия. Оферираното роялти за тази морска ивица е в размер на 1,1 на сто. За процедурата са подадени две заявления с оферти за участие, като на второ място е класиран „ЕНДЖОЙ ГРУП" ЕООД.

Определените концесионери са длъжни да предлагат оферираните от тях цени за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг за целия срок на договора за концесия, като ще бъдат системно контролирани от Министерството на туризма. В случай на нарушения може да се прекрати техния договор.

Днешните решения се взимат на основа изготвените доклади от назначените комисии, в които участват експерти от Министерството на туризма, Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи и на специализираната администрация на Министерския съвет. С тях министърът на туризма се упълномощава да сключи договори с определените концесионери. Шестте концесии ще са за срок от 20 години.

За останалите две процедури за отдаване на морски плажове на концесия, които са в ход - „Бургас-север" и „Поморие-централен", са подадени жалби пред Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки че законът позволява процедурите да бъдат завършени, е взето решение да се изчака до официално становище от страна на КЗП, за да се разсеят каквито и да е съмнения.

Проведените процедури показват, че е възможно намаляване на цените на плажните принадлежности, но трябва да се продължи да се работи в посока повишаване интереса към плажовете, обявени за концесия, за да се повиши конкурентостта между кандидатите. В тази посока са направените предложения за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които бяха одобрени от МС на 28 декември 2016 г. Те ще завършат процеса на промените в управлението на морските плажове, които институцията стартира.

Съгласно новите промени, министърът на туризма ще извършва групиране на морските плажове по функционалност и характеристики, които влияят върху възможните начини на ползването им. Ще се въведе изискване размерът на концесионното плащане, както и последващото определяне на цените на плажните принадлежности и на предоставяните услуги, да бъдат обвързани с индивидуалните характеристика на съответния морски плаж, в зависимост от групата, в която попада. Предвижда се разработването на съответна методика за определяне на минималното концесионно плащане, съобразена с индивидуалните характеристики на плажовете, която да продължи предприетите стъпки за намаляване цените на плажните принадлежности на плажовете.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини