Парламентът заработва с опит за решение за референдума

Парламентът ще заседава за първи път тази година, като първа точка в седмичния дневен ред е проект за решение за референдума. Програмата на Народното събрание все още не е одобрена, а проектът за решение с което парламентът трябва да се ангажира с решенията на референдума иницииран от "Шоуто на Слави" вчера бе отхвърлен от правната комисия. След един час дебати дали решението да се обсъжда или не, във вторник депутатите от партията на Бойко Борисов не успяха да съберат подкрепа за включване на проекта в дневния ред. "За" бяха шестима депутати от ГЕРБ, но останалите 11 представители на други партии бяха против". Предложението, което е на ГЕРБ, бе вкарано в понеделник извънредно като първа точка в проекта за дневен ред на заседанието.

Според правилника на парламента всяка първа сряда на месеца трябва да има и блиц контрол, в който министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството. Във вторник вечерта все още не беше ясно дали Бойко Борисов ще бъде в парламента.

Очаква се да има и декларации от парламентарните групи по повод новата пленарна сесия. Тази сесия трябва да започне с изпълнение на химна, като това бе заложено в правилника на парламента по искане на "патриотите" в края на октомври.

В програмата на парламента за седмицата са заложени изменения на Гражданския процесуален кодекс, Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка, закона за радио и телевизия, и за автомобилните превози. Депутатите ще разгледат и доклади и отчети на комисията по досиетата, СЕМ, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини