Toyota Prius - вече и официално

Третото поколение на бензиново-електрическия хибрид Prius направи своя световен дебют по време на започналото вече автомобилно изложение в Детройт.

Според официални данни обаче действително едва ли автомобилът ще бъде пуснат в продажби преди април. Информацията идва от източник от южнокорейското поделение на Toyota, което разкрива, че новият Prius ще бъде едновременно пуснат в Япония и САЩ този април.

Планираните промени за новия модел са минимални, като моделът притежава малко по-голяма каросерия, по-просторен интериор, както и малко по-престижно излъчване. От Toyota твърдят, че клиентите са доволни от настоящия дизайн на петврат хечбек. Затова и в новия модел има минимални промени. Това означава, че предницата и задницата са леко променени, междуколесната база - удължена, а и ширината става малко по-голяма. Дизайнерите обаче са решени да гарантират, че новият модел няма да бъде бъркан, като са създали усещането за Prius още на пръв поглед.

Системата Hybrid Synergy Drive до голяма степен е останала непроменена, но настоящият 1.5-литров двигател е заменен от по-мощен 1.6-литров вариант. Идеята е обаче мощността да скача, докато същевременно разходът на гориво да падне спрямо сегашните 5.2 - 5.5 л/100 км в предишния Prius.

Според плановете ще бъде построена и нова фабрика за батерии, която ще гарантира, че няма да има закъснение с доставката на никелово-метални хибридни батерии за новия Prius. От 2010 година пък трябва да се появи и plug-in вариант, който ще бъде с литиево-йонни батерии.

Цената се очаква да бъде малко над настоящите 22 160 долара като базова цена в САЩ, но всяко увеличение ще бъде изключително скромно.

И както стана ясно, въпреки че автомобилът ще бъде по-голям и по-мощен, то консумацията му на гориво ще намалее. Toyota ще постигнат това с инсталирането на по-ефективна задвижваща система с нови подобрени батерии с по-дълъг капацитет. Освен това в следствие на усиленото ползване на композитни материали каросерията ще бъде по-лека.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини