Водопадът край Смоличино замръзна

Студът вледени пръскалото „Света Ана” в кюстендилското село Смоличано.

Според легендата очите на убитата тук светица се превърнали в два извора, а разпилените й коси - в падащ от 15-на метра височина водопад, който замръзна, пише БГНЕС  

Село Смоличано се намира на около 20-на километра от общинския център Невестино, област Кюстендил, във Влахина планина. Районът е известен като „Пиянец” - историко-географска област, обхващаща кюстендилско и съседна Македония. Двата извора от „Света Ана”, която местните хора наричат и „Яна”, са с малък дебит, текат лениво по равната тераса, но след ръба й се процеждат през карстовата скала и се вледеняват. Най-много вода бълва чешмата с 12-те чучура, вторият идва от лековитото аязмо, тръгващо от малък параклис. Двата извора се процеждат през варовиковата скала, студът ги е превърнал в лед.

В левия край на вледения водопад се вижда огромна ледена колона, дебела над метър, спускаща се от над 10 метра. От подобния на козирка таван висят огромни ледени висулки. По обяд времето се затопля и от водопада започва да струи вода, със зловещ грохот падат ледени късове, които се разбиват край стърчащите безмълвни дървета. Вдясно от закрития с гъста редица от дървета замръзнал водопад има два отвора, с вледенени сълзи. Очите на светицата, така, както гласи легендата.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини