Екстрадираме търсената за тероризъм холандка

Тричленен състав на Хасковския окръжен съд постанови екстрадиция в родината й на младата холандка, търсена за тероризъм.

33-годишната Лике Хелена Петронела Сонтйенс бе задържана около 22 часа на 21 декември на ГКПП Капитан Андреево на влизане в страната, в изпълнение на европейска заповед за арест.

Прокуратурата в Айндховен я разследва за тероризъм, след като в квартирата й са били открити собственоръчно написани признания. В бележника си Лике Сонтйенс е написала:

“Търсих си сподвижници, намерих ги. Един от тях бе призован за сражение и замина. Аз също съм призована и тръгвам. Бог и Аллах ме зоват”. 

Холандката тръгнала за Сирия, за да се присъедини към "Ислямска държава". Заловена е обаче от турски патрул преди да успее да прекоси границата със Сирия. 

Това бе второто дело за екстрадиция на холандската гражданка. 

На първото тя даде съгласие доброволно да бъде репатрирана. Пред съда холандката заяви, че не е терористка, а само мюсюлманка.

Днес 33-годишната жена потвърди желанието си. Сонтйенс дори не използва правото си на последна дума пред съда, съобщи БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини