Европол: Опасността от терористични атаки и дезинформационни кампании в ЕС остава висока

Европол заяви, че опасността от терористични атаки и от дезинформационни кампании остава висока в страните от ЕС, предаде ДПА.

Най-голямата опасност идва от джихадистки терористични групировки, се посочва в годишния Доклад за ситуацията и тенденциите в областта на тероризма (TE-SAT), който беше представен днес в Хага. 

Според Европол обаче може да се засили и терористичната дейност на крайнодесни и крайнолеви движения.

Службата предупреждава, че войната в Украйна също оказва въздействие върху обществената сигурност най-вече заради дезинформационните кампании на проруски групи, който могат да доведат до поляризация и да подхранят терористично и екстремистко насилие.

В доклада се посочва, че войната в Украйна е довела до повече терористично насилие през първите месеци на миналата година особено от страна на крайнодесни елементи. Има тенденция те все по-често да използват оръжия, изработени чрез 3D принтери. 

Миналата година са били задържани повече от 380 лица, заподозрени в тероризъм на ислямистка основа. 

Тогава в ЕС са регистрирани 28 терористични атаки, при които са загинали четири души – двама при ислямистки нападения и двама при атаки от крайнодесни екстремисти. 

"Борбата с крайнодесния тероризъм продължава да приоритет за Европол и ЕС", заяви изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол.

В момента най-голяма опасност създават извършителите, които не са обвързани с терористични групировки и действат самостоятелно.

Повечето от атаките миналата година са извършени именно от такива лица.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини