Безплатна електроенергия в Германия през празничните дни

Изображение 1 от 2

    Топлото време и заниженото търсене на електроенергия водят до временно формиране на отрицателни цени за електричеството. Основна причина за този ефект са ръстът на производителността на вятърните електроцентрали.

    Bloomberg съобщи, че през празничните дни, цените на електроенергията в Германия могат да стигнат отрицателни нива в продължение на няколко часа или дори няколко дни. Тенденцията се формира предимно от нарасналата производителност на вятърните турбини. На 26-ти декември мощността на вятърните електроцентрали достигна 33 GW – около 60% от цялото електричество, необходимо на тази държава.

    Този рекорд се дължи и на топлото за сезона време – според MDA Information LLC, в Германия температурата ще се качи с 5 градуса по Целзий над нормата. Освен това, през празниците заводите и фабриките временно прекратяват работа, а хората празнуват и това води до понижаване консумацията на електрическа енергия.

    Операторите на електрическите мрежи в Германия се борят за запазят цялата електрическа мрежа добре балансирана. Но в този случай, поради ниското търсене на електроенергия, нейната цена става отрицателна, а операторите се принуждават да спрат някои централи, с което намаляват доставките, или трябва да плащат на потребителите за консумирана допълнителна електроенергия. При големите компании тези излишъци могат да се превърнат в доста големи парични суми.

    Прогнозата на аналитиците е, че цената на електричество в Германия може да достигне минус 10,95 евро за мегаватчас. Подобна бе ситуацията в Германия тази пролет, когато 87% от електричеството се получаваше от възобновяеми източници и цените за електроенергия за кратко време станаха отрицателни.

    Източник: kaldata.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ми
      Мирката
      4 0
      13:21, 28 дек 2016
      Много сте изостанали германцииии...В България безплатна електроенергия сме дали на циганите.
    • 2
      Ми
      Мирката
      4 0
      13:23, 28 дек 2016
      Исках да кажа, че безплатната електроенергия за циганите е целогодишна.
    Последни новини